ЈАСНА КАО КЕНА

Како сазнају „Смедеревске новине“ од извора блиског полицији, почетком децембра прошле године, на разговор ради прикупљања информација у смедеревску Полицијску управу позвани су директори појединих јавних предузећа и установа, а у вези са донацијом мобилијара за дечија игралишта. Очекује се да истим поводом буде саслушан и бивши директор угашене Дирекције за изградњу.
Реч је о донацији из 2015-те године црногорског предузећа „Мега стил“ власника Д.М. из Подгорице. При прихватању донације локална самоуправа обавезала се да плати транспорт и монтажу донираног мобилијара, што је и учињено без издате фактуре, само на основу предрачуна, у коме није прецизирано на основу којих параметара је формирана цена тог посла.
Познато је да су донације добар начин да се избегне јавна набавка, а да се вредност робе наплати кроз наводну цену транспорта и монтаже, при чему се избегава и плаћање ПДВ-а. Како сазнајемо, управо то би могао да буде проблем у овом случају.
Наиме, Дирекција за изградњу, Предшколска установа „Наша радост“, ЈКП „Зеленило“ и Град Смедерево платили су по 375.000 динара, односно, укупно, 1,5 милиона динара за поменуте услуге. Иако је наведено да се плаћа и монтажа мобилијара за дечије игралиште, њу су, сазнајемо, ипак извршили радници овдашњих јавних комуналних предузећа.
Занимљиво је, такође, да су уплате, према незваничним информацијама, извршене на рачун предузећа „Мега стил мобилијар“ у власништву истог Подгоричанина, које је у јулу 2015-те године регистровано у Руми. Та фирма је већ више од годину дана у блокади за скоро 2,8 милиона динара.
Подсећамо, Радослав Милојичић Кена је у време када је био председник општине Смедеревска Паланка, са истом подгоричком фирмом потписао уговор о донацији, према којем локална самоуправа за транспорт две гарнитуре за дечије игралиште треба да плати 3.000 евра. Услуга је плаћена, али мобилијар никада није стигао у ову паланачку општину.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.