ПОЧИЊУ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

Недељу која је пред нама обележиће богати садржаји које је град Смедерево, у сарадњи са свим установама образовања и културе и православном црквом, припремио поводом 29-тих Светосавских свечаности.

По давно утврђеној традицији Светосавске свечаности ће и ове године бити отворене 22. јануара програмима Народне библиотеке Смедерево на чијим ће одељењима и у сеоским огранцима бити постављене изложбе књига које ће представити Светога Саву у књижевности и ликовној уметности.

Истога дана у Галерији Центра за културу Смедерево биће отворена Изложба графика Свете Горе, која садржи отиске графика из светогорских манастира Хиландара, Симонопетре и Келије Светога Илије. Изложба ће бити отворена до 31. јануара.

У Музеју у Смедереву од 22. јануара до 28. фебруара биће постављена изложба „Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића“, која садржи калиграфске радове, минијатуре, лигатуре и илуминације.

Поводом осамсто година од крунисања првог српског краља Стефана Првовенчаног у Центру за културу Смедерево проф. др Радивој Радић у уторак, 23. јануара одржаће предавање „Србија – настанак краљевине“ на којем ће појаснити процесе, околности и деловање кључних актера на путу изградње српске државе у Средњем веку.

У среду, 24. јануара Историјски архив угостиће др Бориса Стајковског који ће предавањем „Немањићи између истока и запада“ допринети приближавању најславније српске владарске династије и српске средњовековне историје широј популацији у Смедереву.

Смотра „Славски колач“ ће у Градској галерији савремене уметности окупити вредне српске домаћице које ће изложбом такмичарског карактера указати на значај крсне славе у црквено-народним обичајима, традицији и нематеријалном културном наслеђу српског народа.

Светосавске свечаности у Смедереву обележиће још једна значајна изложба – у четвртак, 25. јануара у Градској галерији савремене уметности биће представљене уметничке фотографије из циклуса „Косово, не/стваран живот“. У вечерњим сатима истога дана сеоска културно-уметничка друштва одржаће у Центру за културу велики Светосавски концерт.

Светосавски литерарни конкурс „Савиним стопама, ка Савином извору, на Савином врху“, који по пети пут организују Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ, афирмисаће литерарно стваралаштво ученика основних и средњих школа посвећено Светоме Сави.

Централни програм Светосавских свечаности у Смедереву биће у петак, 26. јануара када ће се одржати Светосавска академија у Центру за културу Смедерево, када ће бити уручена традиционална признања – Светосавска повеља признатим појединцима и организацијама које су помериле границе у одређеним областима рада и стваралаштва и прославли име нашег града, најављују из локалне самоуправе.

Савиндан ће 27. јануара бити у празничном руху целодневним школским приредбама и дружењима, а дан касније Светосавске свечаности у Смедереву биће затворене Светосавским балом просветних радника.

Представници града позивају све суграђане, али и госте из околних градова да посете светосавске програме.

СДН

 

 

 

 

Comments are closed.