ПРИЈАВЉЕНА ЕПИДЕМИЈА МОРБИЛА У СМЕДЕРЕВУ

На територији нашег града лабораторијски је потврђено пет случајева малих богиња, речено је за „Смедеревске новине“ у Заводу за јавно здравље у Пожаревцу. Све особе су доброг општег стања и за сада нема хоспитализованих пацијената, каже за наш портал др Вера Јоковић Костић, начелница епидемиолошке службе ове здравствене установе.
-Са Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ добијене су лабораторијске анализе које потврђују мале богиње код пет особа. Најбитније је да су све оне са блажом клиничком сликом, доброг општег стања, без потребе за хоспитализацијом, налазе се на кућном лечењу и за сада нису забележене никакве здравствене компликације – навела је др Вера Јоковић Костић.
Према сазнањима „Смедеревских“ две, од пет особа код којих су потврђене морбиле, мајка и двогодишње дете, биле су хоспитализоване у смедеревској општој болници, али су, након што је утврђено да је њихово стање потпуно стабилно, пуштене на кућно лечење. Међу оболелима су и две медицинске сестре гинекологије и опште праксе, које су, такође, упућене на кућно лечење.
У Заводу за јавно здравље у Пожаревцу наводе да се очекује пораст броја оболелих у наредном периоду.
-Што се тиче епидемиолошке прогнозе, на основу података које имамо, очекујемо да у наредном периоду дође до пораста броја оболелих од малих богиња, пре свега због карактеристика обољења. Мале богиње имају висок степен заразности, лице може да оболи контактом, капљичним путем.Зато је препорука да се избегавају већи скупови, контакт са лицима која имају респираторне инфекције, да се често перу руке – објашњава др Вера Јоковић Костић.
Она додаје да су угрожени сви који нису вакцинисани, али и вакцинисана популација, код које је клиничка слика много лакша, са знатно умањеним изгледима да дође до компликација.
Вакцинација против малих богиња спроводи се од 1971. године, када је коришћена једновалентна вакцина. Потом је, 1981. године уведена двовалентна, а од 1994. тровалентна вакцина, која се и данас користи.
Институт „Батут“ наложио је да се на територији Србије сада спроводи вакцинација деце старости од 12 месеци, до 14-те године, што је горња граница за примање ове вакцине. Након пријаве епидемије расте и број вакцинисаних.
Када је реч о Смедереву обухват вакцинисане популације је 95 процената.

Ј.В.

 

Comments are closed.