ХАПШЕЊА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су одговорно лице предузећа “Металик-Смедерево“ Љ.А. (47), због постојања основа сумње да је починио кривична дела пореска утаја и фалсификовање службене исправе. Према наводима полиције сумња се да је Љ.А. од фебруара до маја 2016. године набавио секундарне сировине, које није приказао у пословним књигама. У циљу прикривања кривичног дела набавио је фалсификоване фактуре које су, наводно, биле издате од једног предузећа за рециклажу, у вредности од 12.209.300 динара. На овај начин, пошто набавка сировина није била приказана и обрачуната у пореским пријавама, осумњичени је буџет Републике Србије оштетио за 1.320.766 динара. Љ.А. је уз кривичну пријаву приведен Основном јавном тужилаштву у Смедереву, а против три особе од којих је набављао сировину биће поднета кривична пријава у редовном поступку.

У сарадњи са Пореском полицијом ухапшен је и З.Р. (46), овлашћено лице за заступање привредног друштва „Рециклажни центар-прерада“ и „Тотал сировина промет”, због постојања основа сумње да је починио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и фалсификовање службене исправе. Сумња се да је З.Р. од 2012. до краја 2014. године, као заступник ових привредних друштава, са њихових рачуна, на основу фалсификованих откупних листова, подигао 18.087.609 динара. Тај новац, како се сумња, није приказан као приход у пореским пријавама, па је осумњичени на тај начин оштетио буџет Републике Србије за 3.445.639 динара.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву ухапсили су вршиоца дужности одговорног лица акционарског друштва „Млекара Плана“ Б.П. (1959), због постојања основа сумње да је починио кривично дело повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања и неуплаћивање пореза по одбитку. Постоје основи сумње да Б.П, са још једним лицем против кога је поднета кривична пријава у редовном поступку, од марта 2014. до августа 2016. године, приликом исплате зараде радницима није уплаћивао обрачунате порезе и доприносе чиме их је оштетио за 15.052.000 динара и ускратио им право на здравствено осигурање.

Ова хапшења обављена су претходних неколико дана, током више одвојених акција које је МУП спровеона територији на Србије. Ухапшено је 30 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2010. године до данас починили више коруптивних кривичних дела, којима су буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица оштетили за око 21,5 милиона евра. Акције сузбијања финансијског криминала и корупције, посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима, у сарадњи са надлежним тужилаштвима и Пореском полицијом, спроведене су на територији полицијских управа Чачак, Београд, Зрењанин, Пожаревац, Смедерево, Јагодина и Нови Пазар, саопштено је из МУП-а. Полиција је, између осталог, разоткрила и ухапсила и осам чланова организоване криминалне групе који се сумњиче да су од јануара 2016. до јуна 2017. године, кроз симуловане послове, „извукли“ из предузећа са територије Србије више од милијарду и четиристотине милиона динара и тим фирмама омогућили утају пореза од 200.000.000 динара. Међу ухапшенима су и бивше одговорно лице Апотеке Панчево, бивши функционер „Југобанке“ АД Косовска Митровица, чланови кредитног одбора за правна лица “Српске банке“, више одговорних лица и запослених у различитим привредним друштвима. Такође, полиција је поднела и кривичне пријаве у редовном поступку против 43 особе, међу којима су три полицијска службеника, 10 царинских службеника, адвокат, одговорно лице Установе Гитаријада Зајечар, одговорна лица Концерна „Фармаком М.Б. Шабац“.

Ј.В.