ХАПШЕЊА ЗБОГ ФИНАНСИЈСКОГ КРИМИНАЛА

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица,  фалсификовање службене исправе, проневера и превара, у Смедереву су ухапшена два лица, од којих је једно запослено у осигуравајућој компанији.

Како наводи полиција, сумња се да је В.М. (32), запослен у „Дунав осигурању“, од маја 2011. до маја 2016. године, са осигураницима закључио 81 полису осигурања од аутоодговорности компаније „Дунав осигурање“, у које је уносио погрешне тарифне групе, третирајући возила стандарне намене као возила специјалне намене иако то нису. На тај начин осумњичени В.М. оштетио је компанију за  2.918.913 динара. Сумња се и да је В.М. од јануара 2015. до јуна 2016. године, прибавио противправну имовинску корист од 100.770 динара, тако што је новац од наплаћених премија по основу закључених полиса од аутоодговорности компаније „Дунав осигурање“, који му је поверен у раду, присвојио за себе.

Другоосумњиченом Г.Р. на терет се ставља да је, лажно се представљајући као лице овлашћено за посредовање у регистрацији возила, доводио у заблуду осигуранике да су премије полисе осигурања компаније „Дунав осигурања“ за теретна моторна возила стандарне намене обрачунаване и плаћене за теретна моторна возила специјалне намене. На тај начин, Г.Р. је разлику у премији од 1.754.657 динара присвојио за себе.

Због сумње у злоупотребу положаја одговорног лица и пореску утају у Смедереву је ухапшено и одговорно лице у књиговодственој агенцији „Биланс Мира“ В.П. (43). Сумња се да је В.П.  од јануара 2012. до јула ове године, неовлашћено са рачуна својих клијената преносила новац на рачун своје књиговодствене агенције и свој рачун и на тај начин оштетила више привредних друштава и буџет Републике Србије за 8.000.000 динара.

Ова хапшења део су шире акције које су припадници Министарства унутрашњих послова водили у претходних неколико дана на сузбијању финансијског криминала и корупције, које су посебно везане за злоупотребе службених положаја у државним органима. Ухапшено је укупно 38 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2008. године до данас починили више коруптивних кривичних дела, чиме су оштетили буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица за више од 7,6 милиона евра.

Акције су у сарадњи са надлежним тужилаштвима, Управом царина и Пореском полицијом, спроведене на територији Новог Сада, Суботице, Зрењанина, Сомбора, Сремске Митровице, Панчева, Смедерева, Пожаревца, Јагодине, Зајечара, Чачка, Ужица, Пирота, Ниша и  Новог Пазара.

Међу ухапшенима су и четири царинска службеника, бивши функционер општине Бачка Топола, запослени у две основне школе, бивше одговорно лице филијале „Пиреус банке „ у Новом Саду, царински агенти у шпедитерским кућама, више одговорних лица и запослених у различитим привредним друштвима.

Кривичне пријаве у редовном поступку поднете су против још 39 особа, међу којима је пет полицијских службеника, царински службеник, бивши функционер општине Пећинци, бивше одговорно лице Клинике за кардиохирургију – Клинички центар Србије и још троје одговорних лица у тој установи, чланови Комисије за спорт општине Петровац на Млави, одговорно лице фудбалског клуба „Трбуње“.

Ј.В.