РАДИНАЦ: ОШТЕЋЕН СИСТЕМ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА, УГРОЖЕНО 3.500 ХЕКТАРА ОРАНИЦА

Иако је прошле године, завршетком црпне станице у коју је уложено око 34 милиона динара, решен проблем плављења око 3.500 хектара пољопривредног земљишта у сливу реке Бадрике, несавесни појединци, изазивањем пожара, створили су нове проблеме пољопривредницима Радинца, Вранова и Липа.
Како сазнајемо, крајем прошлог месеца избио је пожар на делу система, тачније на устави, која се налази на око 1,5 километар од црпне станице, чији је задатак да онемогући да се приликом обилнијих падавина вишак воде слије у сеоске њиве. Низ саговорника са којима смо разговарали на ову тему тврди да је пожар подметнут, због чега је полицији поднета кривична пријава против НН лица.
Интервенцијом ватрогасаца ватра је брзо угашена, а изгорео је велики поклопац који редаставља важан део уставе. Надлежни објашњавају да је приликом паљевине настала мања материјална штета на самој устави, али пољопривредници тврде да је на овај начин онемогућено функционисање система, па би, у случају већих падавина, њихове њиве поново биле поплављене.
-Више пута смо указивали на тај проблем, јер су се дешавале ситне штете на том објекту и раније. Када су прошле године Водопривредно предузеће и Србијаводе, у сарадњи са локалном самоуправом, завршили овај систем, понадали смо се да смо се решили мука са поплавама. Али, неодговорни појединци запалили су поклопац клапне која је саставни део система одбране од вода, и сада опет имамо проблем који покушавамо да решимо пре него дође до обилнијих падавина. Тражимо од полиције да нађе извршиоце, а и да се нађе адекватно решење, јер има ту пропуста у обезбеђењу, пошто планом и програмом Србијаводе нису ту предвиделе чувара – каже Иван Миленковић, председник Удружења пољопривредника „Смедеревски домаћин“ из Радинца.
За овај објекат и насип у сливу Бадрике надлежни су Водопривредно предузеће и Србијаводе.
-Директор Водопривредног предузећа Смедерево је присуствовао гашењу пожара на устави од стране ватрогасаца, у присуству полиције, као и накнадном увиђају од стране надлежних лица. Оријентациона вредност штете износи 400.000 динара. У току су санациони радови на овој црпној станици, јер је иста, током лета ове године, такође оштећена, и то пре техничког прегледа и пријема који претходе преузимању и увршћењу исте у редовно одржавање код Водопривредног центра Морава – наводи се, кизмеђу осталог, у одговору Србијавода прослеђеном нашој редакцији.
Додају и да су у току „радње и прикупљање неопходних података, који ће бити основ да се наведени проблем реши, привремено или трајно. Рок за то није дефинисан, јер ова врста радова зависи од временских услова као и од других фактора“.
Ко је и због чега изазвао пожар на овом делу система одбране од поплава требало би да утврди истрага која је у току. Пољопривредници очекују да одговорни за, како кажу, „ову диверзију“ буду процесуирани, али то неће решити проблем који настала штета може да изазове. Временске прилике за сада им иду на руку, али су, на жалост, после великих улагања надлежних и завршетка система одбране од поплава, поново принуђени да гледају „у небо“.

Ј.В.