МИНИСТАР ЈЕВТИЋ: ЦИЉ – ПОВРАТАК РАСЕЉЕНИХ НА КИМ

Потпредседник Владе Косова и иминистар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се у Смедереву са градоначелнцом Јасном Аврамовић и представницима расељених породица са Косова и Метохије који тренутно живе у нашем граду. Истакао је да је циљ Србије да се у наредне три године затвори питање повратка расељених на КиМ, а састанци, попут овог у Смедереву, биће организовани широм земље, како би се што већи број њих упознао са могућим решењима овог проблема.

У Смедереву тренутно живи 4.000 лица расељених са КиМ, а Јевтић се састао са представнцима 11 породица који су изразили чврсту намеру да се врате у средине из којих су дошли. И сам је констатовао да је у граду, где је завршио основну и средњу школу, након чега се 1999. године вратио на КиМ, у Штрпце, могао да буде већи. Истовремено, истакао је да је ово само део активности које се спроводе на планирању даљих конкретних корака за 2018. годину, међу којима је најважније решавање проблема узурпиране имовине, на којем ће се радити у сарадњи са локалним самоуправама.

-Проблем имовинско-правних односа решаваће се на конкретан начин, како је то усвојено на Регионалној конференцији која је окупила представнике Владе Србије, Македоније, Црне Горе и Косова. Биће формиран посебан судски панел који ће се једино бавити питањем узурпиране имовине, како би се то решило у што краћем року и да људи добију у посед оно што им припада – рекао је Јевтић.

Истакао је да је интенција државе да се што већи број људи врати на Косово и Метохију, али и нагласио да ће се повратак реализовати само уколико то расељени желе. Уколико одлуче да остану у срединама у којима су се настанили, држава ће помоћи да се интегришу у заједницу

-Кад говоримо о повратку, мисли се на повратак где они желе, повратак где је могућ, повратак који не значи само обнову и изградњу кућа већ и радно место за сваку породицу која се врати, кроз конкретне пројекте и планове. Ево, у Метохији смо покренули задругу за производњу лука и већ имамо отворено тржиште. Већина Срба се на простору КиМ бави пољопривредом и то смо узели у обзир. У косовском Поморављу, одакле је већи део породица расељен овде у Смедереву, формираћемо једну задругу за целу ту област, да заједно раде и да могу своју робу да пласирају – рекао је Јевтић.

Навео је да ће, у складу са одлукама расељених наредне године бити покренут процес решавања и имплементације свега што на састанцима буде договрено.

-Нама је циљ повратак сваке српске породице на Косово. Тај повратак мора да буде добровољан. Мој став је да никада не одустанемо да Срба на Косову буде више него што је данас. Боримо се подједнако за опстанак као и за повратак – истакао је Јевтић.

Као заједнички циљ у дугорочном смислу истакао је решавање питање расељених, на неколико начина, пре свега институционално. Најавио је нацрт закона који ће се односити управо на сва ова права расељених, тако да ако лице не жели да се врати, то право може да оствари у будућности и у наследном смислу, да њихова деца имају ту могућност.

Ј.В.