ГРАДСКA ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ: „ДЕМИЈУРГ“ МАТЕ ЂОРЂЕВИЋА

У Градској галерији савремене уметности у Смедереву од среде, 6. децембра до 20. децембра, биће постављена изложба „Демијург“ Немање Мате Ђорђевића. На њој ће бити представљен низ радова, углавном великог формата, који су настали у периоду од 2015. до 2017. године на простору Француске.

На изложби у Смедереву уметник ће се,након излагачке паузе од две године као увод у његова планирана излагања током 2018. године, представити уљима на платну и цртежима. Оно што суштински обликује поетику овог аутора нису велики друштвено-историјски, културни и цивилизацијски контексти, већ она својим радовима одређује епоху на њеном, како сам каже: „дневном нивоу, у својим уситњеним деловима, распарчаним по нашој стварности када опстају само заблуде као глупост,заблуде као бешчашће и само заблуде као заблуда… Префарбавао сам тај унутрашњи отпад, који свако носи, па да видимо, како он стоји овде у Смедереву.“

Немања Мате Ђорђевић је добитник више домаћих и интернационалних награда, међу којима су: Нагарада за цртеж Владимир Величковић,  две награде Француске Академије Лепих Уметности, Награда за цртеж Остен, Македонија, ,Ликовна јесен-Милан Коњовић, Сомбор; Финалиста је фонда Антониа Марена, Француска.

Немања Мате Ђорђевић је рођен у Београду 1983.године. Живи и ради на релацији Београд-Париз од 2014.године.

Ј.В.

 

Comments are closed.