СМЕДЕРЕВО ДОБИЈА ПРИВРЕМЕНЕ МЕРЕ, ОДБОРНИЦИ ОСТАЈУ БЕЗ НАКНАДА

Смедерево је све ближе увођењу привремених мера, које значе одлазак градоначелнице Јасне Аврамовић и распуштање Скупштине града, сазнају „Смедеревске новине“. На тај начин, до нових ванредних локалних избора, градом би руководио Привремени орган, док би одборници отишли на „одмор“ и пре истека мандата, што значи да ће остати без накнада које су месечно добијали за обављање функција у локалном парламенту.
Овакав распелт, сазањемо, већ неко време фигурира као могућност и озбиљно се разматра, посебно ако се има у виду да извесних дисонантних тонова има и у вези са усвајањем буџета за наредну годину, па је доведена у питање већина која би требало да га подржи. Управо један од разлога за распуштање скупштине и увођење привремених мера јесте неизгласавање буџета, као најзначајнијег документа за функционисање локалне самоуправе.
У том случају, на предлог Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Влада Републике Србије именује председника и чланове Привременог органа, а два месеца након ступања на снагу одлуке о распуштању скупштине, председник Народне скупштине расписује изборе за одборнике. Избори треба да се одрже у року од 45 до 60 од њиховог расписивања.
Да овакво решење није немогуће показује и комшијски пример суседне Смедеревске Паланке, где се, након превирања и трзавица око доношења одлука, скупштина општине није састајала три месеца, па је парламент распуштен и уведене привремене мере.

Ј. Шешлак