„ЈАСНИН“ КОПЕРНИКУС НЕЛЕГАЛНО ПОСЛУЈЕ У СМЕДЕРЕВУ

„Кopernikus technology“ из Београда већ више од деценије у нашем граду послује без важећих дозвола и неосновано од грађана узима новац за своје услуге, сазнају „Смедеревске новине“. То произилази из документације, доступне нашој редакцији, из које се јасно види да, у време када су започињали постављање кабловско-дистрибутивне мреже на територији Смедерева, 2005-те године, нису имали одобрење за градњу, али ни главни пројекат. Реаговала је и грађевинска инспекција која је „Коперникусу“ наложила да „у року од 10 дана изврши враћање у првобитно стање објеката на којима је извео радове на спољашњем и унутрашњем разводу КДС-а, зато што изводи радове без прибављеног одобрења за изградњу и главног пројекта“ што је супротно Закону о планирању и изградњи. Ова фирма није поседовала чак ни акт о урбанистичко-техничким условима, који је основа за прибављање остале потребне документације. Радови нису престали, објекти нису враћени у првобитно стање, а у међувремену је „Коперникус“ „премрежио“ читав град и преузео примат у овој делатности у Смедереву.

Једини папир на основу кога се „Коперникус“ у Смедереву бави кабловским дистрибуирањем телевизијског програма јесте Протокол о пословно-техничкој сарадњи са локалном самоуправом, из марта 2005. године, на који, према нашим сазнањима, није стављен чак ни потпис. Занимљиво је да је у то време челна фигура била, погађате, актуелна градоначелница Јасна Аврамовић, под чијом палицом су и тада биле све надлежне службе у граду. Другим заинтересованим фирмама које су желеле да се баве овим послом у Смедереву, то је било онемогућено. Познат је случај предузећа „Делфин“ које је, поштујући процедуре, затражило сагласности и одобрења, али одговор на захтев никада нису добили. Са истом праксом наставило се до данас, тако да се са идентичним проблемима сусрећу сви кабловски оператери који покуцају на врата нашег града. Градоначелница је „припомогла“ да „Коперникус“ реализује и последњи у низу својих „пословних пројеката“, а то је емитовање програма из нерегистрованог смедеревског студија под капом телевизије „Коперникус Исток“. Тачније, то је била „контрауслуга“ дистрибутера, који се „реванширао“ Аврамовићевој за све претходно учињено, омогућивши јој тако, да после приватизације једине локалне телевизије у граду, поново има своју „огласну таблу“ преко које ће наставити са самопромоцијом. И за то су награђени добијањем новца из буџета за пројектно финансирање, који је отишао предузећу регистрованом у Београду.

Да су били и остали привилеговани показују и кривичне пријаве које је, Зоран Поповић, као тадашњи директор КДС ПТТ-а, подносио смедеревској полицији, али је јавности остало непознато да ли су наводи из њих преиспитани и да ли је у том случају покренут било какав поступак. Својевремено, на њихов нелегалан рад указивала је и ТВ Јерина, коју је, иако је имала дозволу од РРА за емитовање програма, „Коперникус“ скинуо из своје понуде, а на њено место, за одређену надокнаду, ставио Лукићеву телевизију.

Осим конкурената, великих проблема због непрописног коришћења постојеће инфраструктуре без одобрења, имали су и грађани, али на њихове бројне притужбе нико није реаговао. Било је оштећења објеката физичких лица, али и великих хаварија које су, на срећу, завршавале без жртава, али у којима је забележена значајна материјална штета. Најдрастичнији пример забележен је у мају 2009. године на Царини, у улици Генерала Ждана, када је скоро 50 породица остало без макар једног кућног апарата, а неке од њих без комплетне беле технике. Подсећамо, тада је, због недаекватно постављених каблова које је „Коперникус“ развукао без одобрења „Електромреже Београд“, дошло до кратког споја са далеководом, што је изазвало четири експлозије. Материјална штета причињена је не само житељима поменуте улице, већ и овом јавном предузећу, чија је инфраструктра, такође, оштећена. Без струје су тада били сви корисници моравских села, центра града и насеља Папазовац. На лице места тада су осим предстваника поменутих фирми изашли и инепктори за привредни криминал полицијске управе Смедерево, али јавност није сазнала шта је утврђено истаргом и да ли је покренут икакав поступак.

Све ово није било довољно да се надлежне службе Градске управе и других органа позабаве радом „Коперникуса“ у Смедереву, који све време, користећи њихове пропусте, уредно послује, узима новац од грађана, а да, истовремено, како произилази из наших сазнања, није уложио ни у основна средства за отпочињање рада, на којима локална самоуправа инсистира када су у питању друга предузећа која се баве овом делатношћу.

Према нашим сазнањима и у смедеревском тужилаштву „леже“ три кривичне пријаве против „Коперникуса“. О томе да ли се по њима поступа, да ли је покренута истрага и имају ли икакав исход, читајте наредних дана на порталу „Смедеревске новине“.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.