СУТРА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ГРАДА

У суботу, 25. новембра са почетком у 19.00 сати, у Великој дворани Центра за културу, биће уприличена свечана академија поводом Дана града Смедерева, саопштено је из кабинета градоначелнице Јасне Аврамовић.

-Кроз обележавање Дана града негујемо спомен на дан када је 1805. године турски заповедник диздар Мухарем Гуша  предао кључеве Смедеревске тврђаве вођи српских устаника вожду Карађорђу. Обележавајући Дан града Смедерева подсећамо се и на почетне кораке у успостављању модерне српске државе, као и на враћање Смедереву статуса политичког и културног центра. Предаја кључева смедеревског града у руке вожда Карађорђа омогућило је да Смедерево постане седиште Правитељствујушчег совјета сербског који је као централни орган власти у устаничкој Србији радио на побољшању друштвеног, економског и културног стања – наводи се у позиву на свечану академију прослеђеном медијима.

Организатори најављују да ће програм свечане академије обухватити приказивање ретроспективног филма о активностима у граду током претходних годину дана, затим обраћање градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић, као и доделу признања појединцима и организацијама који су својим радом допринели развоју града Смедерева.

У уметничком делу програма обележавања Дана града учествују Градски женски хор „Кир Стефан Србин“, Ансамбл народних игара и песама Смедерево, као и академско културно уметничко друштво „Шпанац“ из Београда.

Улаз на програм је слободан, саопштавају из кабинета, а бесплатне улазнице грађани могу да преузму на билетарници Центра за културу.

Ј.В.

 

 

 

 

Comments are closed.