УХАПШЕН ИНСПЕКТОР ГРАДСКЕ УПРАВЕ

Инспектор за заштиту животне средине Градске управе Смедерево, Александар М. (38), ухапшен је у недељу ујутру због злоупотребе службеног положаја, сазнају „Смедеревске новине“. Он се сумњичи да је користећи положај „намештао“ клијенте приватној фирми свог познаника из Ћуприје и узимао проценат од „заједничког посла“. Истовремено, у Ћуприји је због злоупотребе служебног положаја подстрекавањем, ухапшен Драган У. (44), иначе комунални инспектор тамошње општинске управе, чија је супруга власница приватног предузећа „Еко сервис систем“ у том месту.
-Када је било потребно да неко предузеће достави елаборат за процену утицаја на животну средину, Александар М. би, понекад суптилно, а понекад сасвим директно, препоручивао фирму из Ћуприје. Цену израде потребне документације је одређивало приватно предузеће, али је службеник смедеревске локалне самоуправе, свом познанику, који је суштински управљао фирмом, „сугерисао“ коме би могао да наплати више, а коме мање за своје услуге. Дешавало се да захтева и допуну документације, што би повећавало цену клијентима. Проценат од таквих послова Александар М. би добијао делом путем исплата у кешу, а делом преко приватног рачуна – каже наш извор близак истрази.
Цео случај је, како незванично сазнајемо, расветљен након што су обојица ухапшених били „на мерама“, односно праћени и прислушкивани један период.
Утврђено је да је на овај начин ухапшени инспектор из Смедерева „инкасирао“ око 200.000 динара. Истрага се, сазнајемо, наставља, с обзиром на то да је обрадом до сада била обухваћена само текућа година, а злоупотреба евидентирана код пет предузећа.
Иначе, елаборати су законски исправни, и у том смислу, потврђују надлежни, није било никаквих заташкавања недостатака или пропуста који би евентуално могли да доведу до акцидената или имају било какву опасност по животну средину или грађане.

Обојици ухапшених је након полицијског задржавања одређен притвор до 30 дана, потврђено је за наш портал у Основном јавном тужилаштву у Смедереву.

Ј.В.