БЕЗ МЕДАЉЕ НА ДРУГОМ КОЛУ КУПА СРБИЈЕ

Стрељачка дружина „Смедерево“, организатор другог кола Купа Стрељачког савеза Србије ваздушним оружјем, није успела да освоји ниједну медаљу на „свом“ терену. На стрелишту у Спортској хали забележени су мало слабији наступи у дисциплинама пушком и киксеви у дисциплинама пиштољем, који су удаљили домаће стрелце од постоља.

Најближи освајању медаље био је наш талентовани јуниор Петар Адамовић. Он је у последњој серији, приликом подизања пиштоља, опалио метак ван мете, који је регистрован као промашај. Ипак, и са једним хицем мање, наш талентовани пиштољаш био је четврти јуниор, са само кругом заостатка за трећепласираним Стефаном Попаживановим из Стрељачког клуба „Кикинда“ и два за освајачем сребрне медаље, Марком Николићем, из СК „Земун Центар“. Победио је Адамовићев репрезентативни колега, Стефан Тодоровић из СК „Колубара“ из Лазаревца.

У овој категорији вредан похвале је наступ најмлађег смедеревског пиштољаша, Душана Бојића, који је са 541 кругом заузео шесто место и прве бодове за финале купа, које је на програму почетком следеће године, највероватније на истом месту. У категорији јуниора пиштољем надметало се 17 јуниора.

Ана Алентијев успешно крчи свој пут у финале домаћег куп такмичења. Са 368 кругова она је била седма у категорији сениорки пиштољем. Прво место освојила је репрезентативка Бобана Величковић из СК „Бор 030“. Сребрна медаља припала је Александри Ристовић из СК „Звездара“, а бронзану је освојила Катарина Марицки из СК „Живко Релић Зуц“ из Сремске Митровице. На другом колу купа пиштољем је наступило укупно 27 сениорки.

Јуниорка Ана Тодоровић са 325 кругова била је 15. Медаље су освојиле Катарина Марицки из „Зуца“, Малина Станојковић из СК „Бор 030“ и Леа Алексић из СК „Нови Београд Ушће“. Укупно је наступило 17 јуниорки пиштољем.

У дисциплини пушком наступила су три јуниора „Смедерева“. Најбољи резултат имао је репрезентативац Вељко Илић. Са 608,2 круга међутим, био је далеко од својих могућности, а самим тим и од медаље. Резултат за шесто место, ипак је вредео бодова за финални турнир. Немања Адамовић био је 22, а Немања Живојиновић, одмах иза њега. Медаље су освојили Ђорђе Савић из СК „Око соколово“ из Косјерића, Алекса Митровић из СК „Нови Београд Ушће“ и Душан Димитријевић из СК „Чика Мата“ из Крагујевца. Укупно се такмичило 27 јуниора. Екипно, наши дечаци су заузели шесто место са укупним резултатом од 1770,3 круга. Наступило је укупно 8 екипа.

Јуниорка Наталија Тасић је са 405,8 кругова заузела 16. место у најбројнијој категорији јуниорки пушком у којој се такмичило 45 стрелаца овог узраста.

„ПОЛИЦАЈАЦ“ И „ЧИКА МАТА“ ПРВИ МИКС ШАМПИОНИ СРБИЈЕ

Мешовити парови Клуба стрељачких спортова „Полицајац“ из Београда (ваздушни пиштољ) и Стрељачког клуба „Чика Мате“ из Крагујевца (ваздушна пушка) први су шампиони Србије у миксу, новој олимпијској дисциплини.
Прво Првенство Србије у миксу ваздушним оружјем одржано је у Смедереву, по привременим правилима Светске стрељачке федерације, тестираним на финалном турниру Светског купа у Њу Делхију, крајем октобра ове године. Сваки члан пара у квалификацијама је пуцао по 40 дијабола, а пет најбољих миксева прошли су у финале, које је одржано по систему испадања до 24. серије. Сваки клуб је имао право да пријави по два пара по дисциплини.

Први тим „Полицајца“, у саставу Дамир Микец и Биљана Маркош, је убедљиво освојио злато у надметању пиштољем, испред друге екипе истог клуба коју су чинили Бранко Машановић и Данијела Мрдовић. Бронзом се окитила Стрељачка дружина „Алекса Дејовић“ из Ужица за коју су гађали Душко Петров и кадеткиња Јелена Тодоровић. Први тим „Смедерева“ кога су чинили Петар Адамовић, Ана Алентијев завршио је на петом месту.

У екипи „Чика Мате“ 1 пушком су гађали Милутин Стефановић и јуниорка Невена Армуш. Крагујевачки микс је у узбудљивом финалу тријумфовао са 492,3 круга. Свега два десета дела круга на другом месту заостао је тим „Партизана“, који су чинили Андреа Арсовић и 13-годишњи пионир Сава Љујић. Бронза је припала је другом тиму „Новог Београда Ушће“, састављеном од кадета Кристине Лазаревић и Алексе Митровића. За „Смедерево“ су пушком гађали Вељко Илић и Наталија Тасић и са 812.7 наш микс је заузео 15. место у квалификацијама.
Медаље, плакете и дипломе најбољима је уручио Ненад Путник, председник Стрељачког савеза Србије.

Иначе, Србија је актуелни првак Европе у миксу са оба оружја. На овогодишњем ЕП титуле од прошле године одбранили су екипа пушком Милутин Стефановић/Андреа Арсовић и пар пиштољем у коме гађају Дамир Микец и Зорана Аруновић, од ове сезоне чланица новог клуба Олимпик 011, који није учествовао на националном шампионату. На Европским првенствима примењиван је систем такмичења који се прилично разликује од актуелних привремених правила ИССФ.

Смедерево ће и наредног викенда бити стрељачки центар региона

На трећем међународном турниру ваздушним оружјем за младе најављен је рекордан број стрелаца. Њих 170 и више из 8 земаља, направиће више од 300 наступа. Првог дана, у суботу 25. новембра, на програму је такмичење у коме се стрелци по категоријама до 14, до 16 и до 18 година надмећу за за Гранд prix Смедерева, а следећег дана, у недељу 26. новембра, сви наступају у апсолутној конкуренцији на омладинском Walther купу. За резултате најближе светским рекордима у обе дисциплине генерални спонзор турнира, немачка компанија Walther и ове године доделиће пушку Walther ЛГ 400 и пиштољ Walther ЛП 400.

СДН

 

Comments are closed.