САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА: НА ЈЕДНО МЕСТО ПЕТ НЕЗАПОСЛЕНИХ

Овогодишњи сајам запошљавања, који је у холу Центра за културу, организовала филијала Националне службе за запошљавање, окупио је више од 1000 незапослених којима је 20 послодаваца понудило 236 слободних радних места, различитих профила и степена квалификација. Исказана је потреба за извршиоцима у текстилној, машинској, металопрерађивачкој, металској, електро, саобраћајној, економској, грађевинској, архитектонској, трговачкој и административној струци.
Традиционално, највеће интересовање забележено је на штанду финске компаније „ПКЦ Wiring systems“, што је било у корелацији њихове понуде, с обзиром на то да су исказали потребу за 55 извршилаца, од чега је пет радних места резервисано за особе са инвалидитетом. Ипак, незванично сазнајемо, бољи одзив незапослених забележен је прошле године, те, иако су примили највише радних биографија, кажу да им је и тај број недовољан да после селекције кандидата изврше попуну слободних радних места.

 

Турски „Каизен“ понудио је 35 радних места, од чега се 30 односи на кројаче, док је белгијски „Метеch“ исказао потребу за већим бројем машинских техничара и заваривача.

 

На сајам је позвано око 860 циљано селектованих кандидата са евиденције, сходно исказаним кадровским потребама послодаваца, али је дошло и много незапослених који нису на евиденцији, или су у евиденцији НСЗ, али нису циљано селектовани од стране послодавца, потврђено нам је у локалној филијали Националне службе за запошљавање.
Осим директног контакта са послодавцима, достављања радне биографије и разговора, незапослени су могли на лицу места да добију асистенцију за попуну CV-ија или се информишу о програмима које спроводи Национална служба за запошљавање.

 

 

Ј.В.

 

 

Comments are closed.