ИНИЦИЈАТИВЕ ФОНДАЦИЈЕ ТИЈАНА ЈУРИЋ НИЈЕ БИЛО У СМЕДЕРЕВУ ЈЕР НИЈЕ БИЛО ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ВОЛОНТЕРА

За предлог увођења новог члана у Кривични закон Србије, по коме би убице и силоватељи деце, малолетника и бременитих жена доживотно били на робији, без могућности условног отпуста, грађани су протекле недеље могли да дају свој потпис у више од 30 градова широм Србије, али не и у Смедереву. Основни разлог због којег је ова иницијатива „прескочила“ град на Дунаву лежи у чињеници да, како нам је речено у Фонндацији Тијана Јурић, није било заинтересованих волонтера који би били ангажовани током акције.
-Није било неке посебне методологије на основу које су бирани градови или општине у којима ће бити организована акција сакупљања потписа за нашу иницијативу. Фондација не располаже великим материјалним средствима, ослоњени смо на волонтирање, тако да су и формуларе за прикупљање потписа добили сви који су нам се јавили и за то били заинтересовани. Наиме, из многих места самоиницијативно су се јављали грађани који су обећали да ће радити на прикупљању потписа и тамо где их је било акција је и организована – рекла је за наш портал Јована Кристина Везмар из Фондације Тијана Јурић.
То, међутим, није утицало на успех акције, с обзиром на то да је, према још непотврђеним подацима, током прошле недеље прикупљено око 150.000 потписа грађана, што је четири пута више од броја потписа потребних да предлог уђе у скупштинску процедуру. Како незванично сазнајемо, иницијатива ће надлежним органима бити предата, највероватније у среду.
Подсећамо, Тијана Јурић је петнаестогодишња Суботичанка која је отета и убијена у ноћи између 25. и 26. јула 2014. године у Бајмоку, а чије тело је пронађено дванаест дана касније на запуштеном сметлишту у једном насељу општине Сомбор.
Родитељи убијене девојчице били си иницијатори тзв. „Тијаниног закона“, који подразумева да полиција у потрагу за несталим лицима креће без одлагања, односно, да се не чека истек рока од 48 сати, како је то раније било предвиђено, већ одмах по пријави нестанка.
Последња иницијатива за коју су прикупљани потписи грађана усмерена је, пре свега, на повећање безбедности деце у Србији, јер је, како је раније изјавио Игор Јурић, отац убијене Тијане, чињеница да су велики број извршилаца тешких кривичних дела над децом, заправо повратници, односно лица која понављају злочине.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.