ЦЗК: ПРЕДАВАЊЕ О УМЕТНОСТИ ДЕЈВИДА ЛИНЧА

У оквиру октобарске понуде образовног програма Центра за културу, у четвртак, 26. октобра, са почетком у 19 сати у Концертној дворани биће одржано предавање „Испод површине…визуелни уметник Дејвид Линч“.

О кључним карактеристикама визуелног израза једног од најзнаменитијих аутора данашњице говориће Мирослав Карић, историчар уметности, а тематско вече биће прилика за обухватније сагледавање Линчовог стваралаштва у коме су, осим филмова које је режирао, заступљени сликарска остварења, фотографије, скулптуре, инсталације. Карић ће говорити о уметничком формирању Дејвида Линча као ствараоца препознатљивог по поетици онеобичавања, сноликости, атмосфери тајанства и по способности да, према Карићевим речима, „не­што што је сва­ко­днев­но, пре­по­зна­тљи­во, бли­ско, пред­ста­ви у не­ком дру­гом по­рет­ку у ко­ме по­ста­је стра­но и стра­шно“. Уз илустративни материјал публика ће током предавања моћи да се подробније упозна са Линчовим тематским преокупацијама, стилским решењима, третманом слике и утицајима његовог ликовног израза на стварање филмова. Линчова визуелна уметност биће представљена као сугестивно сведочанство трагања за оним што је „испод површине“ за зачудним и узбудљивијим, али и кошмарним видовима постојања.

Улаз на програм је слободан.

Мирослав Карић, историчар уметности, од 2001. је кустос у Независној уметничкој асоцијацији „Ремонт“, а од 2003. члан је уредничког тима Ремонт арт магазина, вишегодишњи уредник рубрике „Изложбе“ у београдском културном месечном водичу Yеllow Cab, сарадник, координатор, аутор есеја и кустос на преко 20 националних и међународних пројеката у области савремене визуелне уметности. Уметнички је кодиректор (са Слађаном Петровић Варагић) специјализоване фотографске галерије Артгет Културног центра Београда у 2017. години, један од кустоса  изложбе „Мале приче“ Дејвида Линча одржане недавно у Београду и писац есеја за каталог те изложбе. Карићево интересовање за стваралаштво Дејвида Линча дуже је од 20 година, што је први пут и обједињено у његовом дипломском раду о овом филмском ствараоцу као ликовном уметнику, који је одбранио на Катедри за модерну уметност Филозофског факултета у Београду. Бави се целокупним Линчовим стваралачки опусом.

СДН

 

 

Comments are closed.