„КАРАВАН ИГРЕ“ У СМЕДЕРЕВУ

Протеклог викенда у Смедереву су одржани програми у оквиру пројекта „Караван игре“ кога реализују Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије. Покровитељ пројекта је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Смедерево је један од 15 градова у којима се током четири месеца, организују уметнички, креативни и едукативни, а пре свега интерактивни програми, у циљу представљања и промоције уметничке игре.

-Желим да се захвалим што је Смедерево изабрано за један од малобројних градова у којима ће пројекат „Караван игре“ почети са животом.  Овај караван омогућава да повежемо сву децу из основних и средњих школа, да све заинетерсоване упознамо са балетом, богат је разним радиоиницама, од приказивања филмова, до изложби, са циљем да што више деце иантересујемо за културу, а што мање њих буде по кафићима и одаје се разним пороцима. Задовољни смо и серћни што можемо да обогатимо наш култруни садржај једним оваквим караваном – рекла је на конференцији за медије градоначелница Јасна Аврамовић.

Један од циљева пројекта је да пажња најшире културне јавности у Србији, пре свега младих људи и нове публике, буде фокусирана на уметничку дисциплину која се у свету препознаје као једна од најважнијих у области креативне индустрије и туризма, али и бенефите које доноси локалном становништву, од рада са децом и младима, анимирања нове позоришне публике, до програма рекреације и плесне терапије.

– Идеја је била да игра цела Србије на неки начин, да у 15 градова приближи уметничку игру, класичан балет, али и савремену игру. Кроз едукативне и креативне радионице и изложбе, путем балетскисх играча који ће моћи да повежу оне који имају знање и оне који се први пут сусрећу са овом врстом уметности. Циљ је децентрализација уметности, да се покаже да култура није само за Београд, и за једно централно место, већ да треба да живи у свим градовима Србије. Овај пројекат кореспондира са свим грађанима Србије, имамо најмлађе и грађане старије генерације, јер игра је универзални језик. Смедерево је пети град у нашем каравану, видимо велико инетерсовање за овај пројекат и надамо се да ће ово бити само почетак даље приче – рекла је представница Националне фондације за уметничку игру.

Кроз тродневне интензивне програме у сваком граду сагледаће се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите програме, као и технички капацитети позоришних сала за успостављање наредних гостовања, наводе носиоци пројекта. Караван игре би требало да подстакне едукацију и стипендирање талената, укључи нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстакне локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Истовремено, Караван игре је подстицај за неговање навика активног учествовања у културним садржајима, које се морају развијати код свих старосних група.

Ј.В