СМЕДЕРЕВЦИ АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИЦИ ДРЖАВНОГ ПРВЕНСТВА

Стрелци Стрељачког клуба „Херој Срба Безбедност“ поново су доминарили на Првенству Србије малокалибарском пушком у општој категорији. Екипа у саставу Новица Петровић, Боривоје Провчин и Саша Илић, била је резултатски надмоћна над својим конурентима у обе дисциплине, 40 метака лежећи и тростав. Умало и све појединачне медаље нису отишле на груди Смедереваца. Најстарији и најискуснији, Новица Петровић, освојио је још једну титулу у троставу, док је злато у лежећем ставу припало Боривоју Провчину. Петровић је у лежећем био сребрни, а Провчин у троставу бронзану. Медаља у лежећем ставу је за круг измакла трећем члану ове шампионске екипе Саши Илићу, који је у троставу био пети.

Смедеревски стрелци настављају да доминирају у дисциплинама националног програма. У недељу је било на реду Првенство Србије малокалибарском пушком у општој категорији. Гађало се у две дисциплине и у обе су стрелци „Херој Србе Безбедности“ били више него доминантни. Прво је одржано такмичење у дисциплини 40 метака из лежећег става, у којој је Боривоје Провчин за круг преотео титулу свом клупском другу и великом мајстору Новици Петровићу. Петровић је био други са 364 круга, а за бронзану медаљу изборио се стрелац суботичког „Војника“ Драгослав Радаковић. Трећи члан смедеревске шампионске екипе Саша Илић, за круг је остао без медаље. Појединачно је још наступио и Александар Стевановић, који се са 345 кругова пласирао на осмо место. Укупно се такмичило 17 стрелаца.

Екипно СК „Херој Срба Безбедност“ са укупним резултатом од 1087 кругова освојила је још једну шампионску титулу. Друго место припало је Стрељачком клубу „Стражилово“ из Сремских Карловаца са 1042 круга, а треће СК „Драган Јевтић Шкепо“ из Горњег Милановца са 945 кругова.

У својој омиљеној дисциплини, тростав 3 пута 20 метака, у којој је државни рекордер од 2001. године са 542 круга, Новица Петровић је још једном био најбољи. Са 519 кругова био је бољи од Радаковића који је имао седам кругова мање, док се бронзом окитио Провчин са 493 круга. Илић је био пети са 486 кругова. Прецизност је одмерило 11 тренутно најбољих стрелаца у овој дисциплини.

Мало је познато да је СК „Херој Срба Безбедност“ власник и екипног рекорда у овој дисциплини, који датира још из 1996. године. Тада је екипа у којој је такође био Новица Петровић, на Првенству Србије тријумфовала са до сада не достигнутих 1582 круга. Са Петровићем у екипи тада су били Драган Флорић и пок. Желибор Младеновић. Двадесет и једну годину касније „Херој Срба“ бележи још једну екипну титулу, а уз Петровића, у екипи су Провчин и Илић. И то надмоћним резултатом у односу на конкуренте од 1498 кругова, што је 72 више од другопласиране екипе „Стражилова“. Горњомилановачки „Шкепо“ на трећем месту имао је 1344 круга.

Стрељачки клуб „Херој Срба Безбедност“ је тако одбранио прошлогодишње титуле са државног првенства, а Петровић је једну титулу препустио клупском другу Боривоју Провчину. Илић је прошле године био други у троставу, а трећи у лежећем.

До краја сезоне 2016/2017. остаје још надметање великим калибром у најстаријој дисциплини стрељачког спорта, војничком пушком на 100 метара. „Херој Срба“ брани екпину титулу у дисциплини тростав 3 пута 10 метака, Илић брани вицешампионску титулу, а Новица Петровић ону освојену у категорији ветерана, 10 метака лежећи.

 

СДН