СМЕДЕРЕВСКА БОЛНИЦА: БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ И БЕЗ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ

У оквиру акције Министарства здравља „Бесплатни прегледи за све грађане“, у поликлиничком делу смедеревске болнице, у недељу, 17. септембра, од 8 до 16 часова, своје здравствено стање биће у могућности да бесплатно провере и грађани који немају здравствену књижицу.

Сваком пацијенту који дође биће урађен ЕКГ, измерен ниво шећера у крви и крвни притисак, а биће обављени и разговори са грађанима.

Акција „Бесплатни прегледи за све грађане“ биће организована у још 57 општих болница и три клиничка центра у Србији.

На сајту Министарства здравља се наводи да ће и сви директори, помоћници и начелници болница бити на лицу места и разговарати са пацијентима како би се успоставио прави однос, неопходан да би превентивни прегледи успели.

Министар здравља Златибор Лончар наводи да је разлог за организовање ове акције чињеница да се много лакше решава здравствени проблем који је откривен на време, да у том случају пацијент остаје радно способан, нема компликација, а да су систем и буџет на тај начин растерећенији

-Пацијента ће сачекати особље болнице. Одмах ће добити извештај на којем ће стајати његови основни подаци, име и презиме и у који ће се касније уписивати резултати анализа и прегледа. Прво се пацијенту ради анализа шећера у крви, следи ЕКГ, а после тога, лекар интерниста ће му послушати плућа и срце и измерити притисак – објаснио је министар Лончар.

Прецизирао је да ће на основу свих резултата за сваког пацијента бити направљен извештај о здравственом стању. Пацијентима којима је неопходна, терапија ће бити одређена и заказана контрола, а уколико буде грађана код којих стање захтева хитну реакцију, они ће одмах бити упућени на болничко лечење.

Ово је прва акција бесплатних прегледа за грађане, који ће, најављују у министарству, бити организовани једном месечно.

Ј.В.

 

 

 

Comments are closed.