ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА: „УНУТАР ЗИДИНА“

У Градској галерији савремене уметности постављена је изложба „Унутар зидина“ ауторке Биљане Ђурђевић. Поставка обухвата део циклуса под зејдничким називом „Оруђе делања“ који представља низ радова насталих у претходне две године.

На изложби у Смедереву постављена су три мања цртежа, од којих су два цртежи ентеријера – фабрика текстилне индустрије и пресек раскошне, ренесансне грађевине, постављене као позорница, у који је могуће учитати претходни садржај.

Централну поставку изложбе чине два рада великог формата – уље на платну – полиптих „Оруђе делања“ и цртеж у комбинованој техници „Дочек“. На њима, у свом препознатљивом класичном, реалистичком наративу јасне иконографске структуре, у конструкцији затворене позорнице савременог амбијента, ауторка заузима јасан критички став према социјалном, политичком и економском положају савременог човека. Његова апатичност према новоствореном свету и недостатак жеље да се помери из своје зоне „безбедности“ јесу садржаји који се јасно антиципирају у узнемиравајућим представама које нам овом приликом ауторка нуди.

Ове две слике се у наративном, симболичком и приказивачком домену прожимају, по речима саме уметнице, у циљу артикулације „стања савременог човека у друштвеном систему који се све бахатије односи према појединцу, негирајући оне основне принципе за које се човечанство борило кроз ХIХ и ХХ век.“

Биљана Ђорђевић је рођена 1973. године у Београду, а 1997-ме је завршила дипломске студије на Факултету ликовних уметности у Београду. Докторску тезу на тему „Жудња за љубави у сновима“ одбранила је 2013-те, на истом факултету. Остварила је сарадњу са галеријама у Милану, Напуљу, Берлину, тел Авиву, а била је и гостујући предавач у школи дизајна у Њујорку. Ова награђивана уметница самостално је излагала од 1998. Године у земљи и иностранству, а њени радови нашли су се у оквиру неколико десетина групних изложби, од Србије, преко Аустрије, Швајцарске, Грчке, Француске, Норвешке, Шпаније, немачке, Албаније, Пољске, Италије, Шведске, Русије, Израела, до Кине, САД и Аустралије.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.