МИНИСТАР У ЖЕЛЕЗАРИ: ПРОБЛЕМ ВЕЛИКИ БРОЈ БОЛОВАЊА

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заједно са амбасадором Републике Кине у Србији Ли Манчангом,  био је у првој званичној посети смедеревској железари од преузимања ове функције. У разговору са руководством компаније „HBIS Group Serbia“ упознао се са плановима, успесима, али и проблемима са којима се кинески инвеститор суочава у фабрици у Смедереву, на чијем решавању ће бити ангажовано више министарстава.

-Њихов највећи проблем тренутно је велики број боловања, то је једна ствар коју гледамо како да решимо, али и недостатак радне снаге и квалификованих људи који би требало да овде заснују радни однос. Такође, проблем је и један број људи који би по њиховом мишљењу могли да оду у пензију, јер су радно неспособни, па смо разговарали о томе како могу да их пошаљу на ванредни систематски преглед, где би могло да се установи да ли би они могли по том основу да напусте фабирку. То су неке ствари које њима омогућавају закони Републике Србије и које они треба да искористе – рекао је након обиласка топле ваљаонице министар Ђорђевић.

Што се тиче самог запошљавања, каже министар, до сада је у смедеревској железари отворено 150 нових радних места, а након природног одлива, запослено и још 150 младих људи.

-Они желе и даље да инвестирају. Захвалан сам и амбасадору Лију, договорили смо се да покушамо да решимо неке ствари које муче компанију са министарством здравља и са министарством просвете, да видимо како можемо да дуалним образовањем будуће генерације младих едукујемо да могу да заснују радни однос овде у железари, али и да следеће године у Националној служби за запошљавање предвидимо преквалификацију људи који би овде могли да се запосле – додао је Ђорђевић.

Ђорђевић је истакао да га је руководство железаре информисало да ће ове године компанија у Србији остварити профит од 800 милиона долара и инвестирати 150 милиона долара, што је повећање у односу на прошлу годину, када су инвестиције биле на нивоу од 120 милиона долара. Каже да руководство очекује да ће пословање из године у годину бити све боље.

-Причали смо о квалитету челика, кажу да је по квалитету најбољи овде у региону, очекују да после сервиса и инвестиција овде квалитет челика буде још бољи – навео је министар.

Амбасадор и министар у разговору након обиласка погона

Најавио је да се очекују промене Закона о раду, али да те измене не зависе од „HBIS Group“, већ од „Србије и онога што ми радимо“.

Захваливши председнику Вучићу и Влади Републике Србије, са којима, како је истакао, има одличну сарадњу, амбасадор Кине Лиманчанг рекао је да су у току преговори да у Србију дође још инвеститора значајних и великих попут „HBIS Group“, потврдивши да се, између осталог, разговара и о РТБ Бор.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић истакла је задовољство чињеницом да смедеревска железара ради, што обезбеђује зараде за 5.200 запослених и омогућава редовно пуњењењ буџета локалне самоуправе.

 

Ј.В.

 

 

 

Comments are closed.