ОБРЕНОВИЋИ У МУЗЕЈСКИМ ЗБИРКАМА

У оквиру културног дела програма овогодишње „Смедеревске јесени“ у музјеу ће у четвртак, 7. септембра, у 13 часова бити представљени трећи и четврти том едиције „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“.

Издавач ове едиције је Музеј рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, а средства је обезбедило Министарство културе и информисања Републике Србије. О овом јединственом издавачком подухвату из 2015-те и 2016-те године говориће уредник едиције Александар Марушић, кустос историчар и директор Музеја рудничко-таковског краја. О садржају зборника говориће рецензент др Игор Борозан, историчар уметности, доцент на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду. Затим ће уследити презентација изабраних радова, међу којима су  рад Гордане Крстић Фay под називом: „Обреновићи у јавним збиркама Француске“, и Снежане Цветковић: „Меморабилије Обреновића у изгнанству: Иванка и Бијариц“.

Едиција „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“, донела је низ нових сазнања о династији Обреновић из оквира различитих дисциплина, као што су политичка иконографија, студије визуелне културе, историја уметности, нова културна историја, помоћу којих се комплексно интерпретирају визуелно-вербалне чињенице из музеја, архива, библиотек и приватних оставштина Србије и Европе – наводе у позиву заинтересованима за овај догађај у смедеревском музеју.

Ј.В.

 

Comments are closed.