РАЈИЋИ УЗУРПИРАЛИ ЈУГОВО, ПРОТИВПРАВНО СТИЧУ ИМОВИНСКУ КОРИСТ?

Милан Ф Благојевић

Браћа Рајић, смедеревској јавности познатији као власници предузећа „Дунав“ и „Цока“ буквално су „упали“ у ресторан и базен на Југову и заузели туђу имовину, на основу које већ дуже од месец дана, по свему судећи, стичу противправну имовинску корист. Наиме, иако је првобитна претпоставка била да је уз предузеће „Желвоз – Угоститељство и туризам“ нови власник „Victory solutions“, који је за 163 милиона динара купио „Желвоз“ у стечају, добио и имовину на делу познатог смедеревског излетишта, објекти и земљиште на овом потесу били су изузети из продаје, сазнају „Смедеревске новине“. То, ипак, није сметало „трговачким маговима“, који су са новим власницима, вероватно, од почетка „у игри“ за расподелу некретнина некадашњег ремонтера, да узурпирају имовину која им не припада и почну са развојем, како сада ствари стоје, незаконитог „бизниса“.
Сазнања „Смедеревских“ о нелегалном упаду на туђу имовину потврђује и решење Привредног суда у Пожаревцу о обустави стечајног поступка ФЖВ „Желвоз“ од 7. августа, у којем је јасно наведено да градско грађевинско земљиште, објекти и ресторан на потесу Југова не припадају имовини коју је „Victroy solutions“ купио, и да ће остати део стечајне масе у односу на коју се стечајни поступак наставља. И у катастру непокретности стоји да, осим државе, право на ову имовину полажу и приватна лица. То значи да је куповином „Желвоз“-а нови власник стекао само уделе у предузећу „Угоститељство и туризам“, али не и земљиште и објекте на делу познатог смедеревског излетишта, јер ово предузеће никада није било њихов власник, већ само корисник.
У објектима које су узурпирали, како нам је рекао један од наследника, Милан Благојевић, Рајићи су ангажовали приватно обезбеђење, а приход који остварују од рада угоститељског објекта и базена је, очигледно, противправан, па сходно томе, вероватно завршава управо у џеповима познатих смедересвких трговаца и угоститеља. Тамо су, сведочи Благојевић, започети и неки радови, због чега је у два наврата морала да регаује и грађевинска инспекција, о чије мере су се они оглушили. Иако нам је више саговорника потврдило да су управо Рајићи „главни“ на овом делу Југова, један од браће у телефонском разговору за „Смедеревске“ негира било какву повезаност са тим.
-Ми немамо никаве везе са Југовом, за то морате да се распитате код директора Стојковића – рекао нам је Бојан Рајић, власник ТП „Дунав“.
Међутим, према сазнањима „Смедеревских“ управо је браћи Рајић плаћен закуп овог простора у коме је организован један део фестивала „Smederevo fortress“ који је крајем јула одржан у тврђави.
Одговоре на питања ко је и по ком основу ушао у посед имовине на Југову, ни у телефонском разговору, ни путем мејла, нисмо добили ни од Милорада Стојковића, актуелног директора новооснованог предузећа „Желвоз 026“.
Борбу за остваривање права и после добијеног поступка у процесу реституције, којим је обухваћена спорна имовина, настављају и наследници.
-Предузео сам читав низ мера и активности на решавању проблема са којим смо се као легитмни наследници поменуте имовине сусрели на терену. Иако имамо власнички лист, неко је ушао у посед наше имовине, коју сада користи. На овом случају анагжовани су адвокати и очекујем да ће надлежне институције у граду и држави реаговати и да ће правда победити – каже за „Смедеревске“ Милан Благојевић, један од наследника којем је у процесу реституције враћен део имовине на Југову.
Како сазнајемо, купац „Желвоз-а“ у стечају, „Victroy solutions“ недавно је поднео Привредном суду у Пожаревцу жалбу на решење о обустави стечајног поступка, управо због спорне имовине на Југову, па се у наредном периоду очекује и изјашњавање суда.

Ј.Шешлак

 

 

 

Comments are closed.