„THE MIRROR OF LIGHT“ U GALERIJI SMEDEREVO

У Галерији савремене уметности Смедерево, у среду, 16. августа у 19 часова, биће отворена изложба „The Mirror of Light“ уметнице Ане Кнежевић.  

Ова изложба је, наводе организатори, осмишљена специфично за простор Градске галерије савремене уметности Смедерево. Састоји се од пет триптиха са ласерски сеченим мат црним акрилним плочама, урамљеним у дупла рефлексна стакла и дрвене рамове. Триптиси су постављени у низу, у прецизном размаку један од другог и од зида и у том односу праве сенке.

-Оно што акцентује дати простор јесу црне мат акрилне плоче које апсорбују цео простор. Усредсређеност ауторкиног поступка односи се на дијалог глатких црних површина плоча  које су постављене између два рефлексна стакла, која изненада откривају/ продукују нову реалност, јер се на известан начин понашају и као огледала за посматрача. Док хода задатим простором, посматрач је у прилици да га другачије поима тако што види себе и простор у плочама. Рад је отворен, поетичан и медитативан и „у функцији амбијенталног утиска“ – објашњавају организатори.

Ана Кнежевић је 2002. године завршила МФА студије сликарства на Факултетеу ликовних уметности у Београду. Студирала је сликарстви и на „Massachusetts College of Art“ у Бостону 2003/2004. Излагала је на бројним уметничким манифестацијама и излозбама у Србији, укључујући Октобарски салон 2005 и Салон Музеја савремене уметности 2015. Добитница је престижних награда, за своје инсталације међу којима је и награда „Владимир Величковић“ за 2009. Њен најважнији „public art“ пројекат „Radio Light 487796-Klaster“, представљен је 2006 године у Београду а посвећен је Николи Тесли за 150 година од његовог рођења. Осим Србије излагала је у САД-у, Француској, Мађарској и Бугарској. Добитница је два значајна Њујоршка гранта: „CEC ArtsLink 2012“ и „Polok-Krasner 2017/2018“. Њена уметност укључује 2Д радове и просторне инсталације. Њен примарни фокус су светлосно-звучне инсталације у којима од 2003 истражује односе и пресеке између простора, светла и звука. Хармонија, баланс и симетрија су кључни елементи у њеном раду. Живи и ради у Њујорку од 2013 године.

 

 

Comments are closed.