АЛО, ЖЕЛВОЗ 026

Ових дана полако се враћа „у строј“ све што може да се искористи од имовине ФЖВ „Желвоз“, коју је из стечаја, за само 165 милиона динара, купила београдска фирма „Victroy solutions“. Недавно је отворен базен на Југову, a обновљена је и потрага за новом радном снагом, за ангажовање у фирми под новим именом.

Нови власници нису губили време, па су тако, ради „разраде“ посла, по раније устаљеној матрици, о чему се „Смедеревске“ већ писале, већ основали ново предузеће, на истој адреси на којој је и некадашњи смедеревски ремонтер. Оно је под именом „Желвоз 026“ регистровано 7. јула, са уложеним капиталом од 120.000 динара, а претежна делатност биће му поправка и одржавање друге транспортне опреме. Списак осталих, према оснивачком акту, подужи је и веома занимљиве садржине. Тако ће се „Желвоз 026“, најблаже речено, бавити, свим и свачим – од гајења жита, до рушења објеката. Ту су и делатности попут гајења бостана,  узгоја свиња, живине и осталих животиња, слатководни риболов, производња хлеба, свежег пецива и колача, производња плетених и кукичаних материјала, производња радне одеће, резање и обрада дрвета, машинска обрада метала, производња буради, производња производа од гуме, производња намештаја, поправка електричне опреме, малтерисање, хотели и сличан смештај, одмаралишта и слични објекти за краћи боравак, делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, градски и приградски копнени превоз путника, услуге пресељења, делатност путничких агенција, делатност тур-оператора, делатност комуникације и односа са јавношћу, консултантске активности, организовање сајмова и састанака, средње стручно образовање, остало образовање, делатност спортских објеката… Списак се ту не завршава, јер ће добар део пословања бити усмерен и на разне врсте трговине, на велико и мало, житом, сировим дуваном, семењем и храном за животиње, воћем, поврћем, пилићима, одећом, обућом, месом и производима од меса, све до трговине рибом, љускарима и мекушцима.

Један део ових делатности, према познаваоцима овдашњих прилика и односа нових власника са актуелном градоначелницом, биће погодан управо за обављање послова са локалном самоуправом. Као што је, на пример рушење објеката. Наиме, према новом Закону о озакоњењу објеката, након „скенирања“ ситуације, потребно је порушити све објекте које је немогуће легализовати. За овај посао Градска управа је неколико пута расписивала поступак јавне набавке, који би, сваки пут био обустављен. Занимљиве су и оне које се могу посматрати у контексту израде пројекта за изградњу затвореног базена, чија локације ће, према избору локалне самоуправе, бити у непосредној близини објеката некадашњег „Желвоза“. Ту је и пристан на Дунаву, постављен пре више од годину дана, који још није профункционисао, али се очекује да до краја године почне са радом.

 

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.