СМЕДЕРЕВСКЕ БОЛНИЦА: ВЛАДА ЈАПАНА ДОНИРАЛА УЛТРАЗВУЧНИ АПАРАТ

Смедеревска болница добила је нови ултразвучни апарат, вредан 60.000 евра, као део опреме укупне вредности 100 милиона динара, који је за седам здрваствених центара у Србији донирала Влада Јапана.
-Ово је изузетно вредна донација, с обзиром на то да је реч о ултразвучном апарату на пет сонди, са комплетним софтвером, који је значајан за прегледе и дијагностиковање код свих општеинтернистичких болесника. Апарат који смо користили на кардиологији стар је десетак година и већ дотрајао, а овај ће, пошто смо га наменили интерном одељењу, допринети бржем и лакшем откривању проблема код болесника са срчаним проблемима – каже за „Смедеревске новине“ Ненад Ђорђевић, директор смедеревске болнице.
То је портабилни „Hitachi noblus“  ултразвучни апарат, са конвексном, линеарном, високофреквентном линеарном, кардиолошком и трансвагиналном сондом, које омогућавају свеобухватније прегледе пацијената са различитим интернистичким проблемима.
Осим смедеревској болници, опрема је, у сарадњи са Министарством здравља, донирана и Клиничко-болничким центрима на Дедињу и у Нишу, и општим болницама у Шапцу, Аранђеловцу, Ћуприји и Крушевцу. Ендоскопи, ултразвучни апарати и рендгенски систем, произведени су применом јапанске технологије, у областима источног Јапана, погођеним великим земљотресом 2011. године, а амбасадор Јапана Ђуићи Такахара, је приликом обиласка клиничког центра на Дедињу, истакао да је у то време народ Србије несебично понудио моралну и суштинску подршку народу Јапана.
Донација је подршка здравственој заштити након поплава које су погодиле земљу 2014. године, а у седам здравствених установа донирана су два ендоксопа, дигитални ренген и пет ултразвучних апарата јапанске производње.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.