ПРВИ КОРАК КА ЗАТВОРЕНОМ БАЗЕНУ

У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у петак је представљен пројекат „Водени спортови – здрава будућност за нашу децу“, који ће, у оквиру реализације прекограничне сарадње, заједно спроводити град Смедерево и општина Гилад из Румуније. Вредност пројекта је 829.000 евра, од чега је 434.869 намењено за израду пројектно-техничке докуменатције затвореног базена у Смедереву, а 394.131 за изградњу спортског центра са отвореним базеном у Гиладу. Највећи део средстава, 85 одсто, обезбеђује Европска унија, а рок за завршетак је мај 2019-те године.
Осим побољшања јавне инфраструктуре и промоције спорта, основни циљ пројекта је да деци и младима, посебно социјално угроженим, из маргинализованих група и сеоских средина, буде обезбеђен простор за свакодневно бављење воденим спортовима током целе године. Поред израде пројектно-техничке документације, што је први корак ка добијању затвореног базена, у оквиру пројекта ће бити организован и низ других активности, попут едукативних догађаја и летњих кампова, који имају за циљ да код деце и младих подигну свест о значају бављења спортом и физичкој активности.
-Реч о јако сложеном појекту израде техничке документације, изради студије оправданости, истраживачким радовима, будући да се ради о напуштеном кориту реке Језаве и да је у близини историјски споменик од изузетног значаја. Зато се чини да је документација прескупа. Ушло се у пројекат са прелиминарном анализом тржишта и проценом од стране струке колико би то на крају могло да кошта. Ми бисмо волели да смо овај новац већ уложили у изградњу, али на жалост, немамо много простора у граду где бисмо могли да имамо један тако леп објекат, а мислимо да је ово леп простор и да ћемо тиме бити близу и онима који се већ баве спортом и воденим спортовима на Дунаву – рекла је Здравка Ковачевић Васић, менаџерка пројекта за град Смедерево.
Домаћини и гости из Румуније надају се успешној сарадњи и међусобној подршци, у којој ће Смедереву највише значити искуство које представници општине Гилад већ имају у реализацији пројеката које финансира Европска унија. Иако је реч о „младој“ локалној самоуправи, основаној тек 2004-те године, са само 2.000 становника, у Гиладу знају да је за остварење циља потребно много стрпљења и пуно рада.
-Нама је велика част и задовољство да сарађујемо са једним снажним партнером који већ има један базен. Кроз овај пројекат покушаћемо да изградимо спортску базу за децу. Пожелела бих српској екипи, као лидеру пројекта, много стрпљења, поручила им да очекују пуно рада и да од нас затраже било шта што им је потребно, да проблеме не решавају сами, јер управо због тога се ово зове сарадња, како би имали лакшу имплементацију него што смо ми имали – рекла је Аранка Ласло, менаџерка пројекта за град Гилад.
По зваршетку пројекта, у мају 2019-те године резултати ће бити предстваљени у Гиладу на завршној конференцији, а у двема локланим самоуправама надају се да ће успешно остварити све зацртане циљеве, које ће презентовати и представницима Европске уније, али и свим својим грађанима.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.