ДВА НОВА ПРИЗНАЊА НАШЕМ ПЕСНИКУ И АКАДЕМИКУ

После добијања великих признања „Николај Гогољ” у Украјини почетком ове године и велике награде „Михај Еминеску” у Румунији, средином априла, наш истакнути песник и академик, Ристо Василевски је ових дана постао лауреат још два значајна међународна признања: награде „Кључеви Преспе” на Петнаестом Интернационалном позоришном фестивалу „Глумац Европе” који се одржава на обалама Преспанског језера, које је Европски парламент прогласио за европски парк културе, и Велике награде „Книжевна далга” Међународне манифестације „Струшки књижевни сусрети” – „за лични допринос афирмацији балканских књижевних вредности у свету и успостављање нових путева сарадње”.

Награда „Кључеви Преспе” установљена је пре три године и додељује се за врхунски допринос у европској науци, књижевности и уметности. Иначе, од самог оснивања ИПФ „Глумац Европе” додељује се и истоимена награда, чији је први добитник био велики бард српског и југословенског глумишта Љуба Тадић. Међу потоњим лауреатима овог великог европског признања била су значајна и незаобилазна имена европске позоришне сцене: Брус Мејерс, Раде Шербеџија, Ана Патерсон, Милена Зупанчич, Јон Карамитру, Зијах Соколовић, Костас Гакидес, Ирина Евдокимова и многи други, а овогодишњи добитник постао је Марсел Бозоне, легенда француског и европског позоришта, који је током пола века деловања остварио бриљантну уметничку каријеру.

Душа ових традиционалних окупљања у Ресену и на обалама Преспанског језера – на тромеђи између Македоније, Грчке и Албаније – је драмски писац интернационалног реномеа и ректор Универзитета ЕСРА, Јордан Плевнеш.

У оквиру програма Струшких књижевних сусрета академику Ристи Василевском и угледном српском сатиричару Александру Чотрићу приређени су посебни  портрети. О  песништву Василевског говорили су песник и есејиста Мишо Китановски и  и песникиња Биљана Миловановић Живак, а о делима Александра Чотрића песници и књижевни критичари Петко Шипинкаровски и Тоде Илиевски. У представљању савремене српске поезије на чувеним Вевчанским изворима поред Василевског и Чотрића учествовали су и Биљана Миловановић Живак, Новица Соврлић, Ружа Мијовић Сорић и Славица Пензаловић – Мастикоса. На завршној свечаности Сусрета, Чотрићу и Соврлићу додељена су признања за најбоље прочитане песме.

На овогодишњим Струшким књижевним сусретима учествовало је четрдесетак песника и књижевних ствараоца из свих балканских и неких европских земаља.

Одмах потом, у Битољу, у оквиру Бит Феста, одржана су седма међународна „Битољска књижевна памћења” на којој је песникињи и уредници часописа „Браничево” из Пожаревца Биљани Миловановић Живак уручена награда „Мозаик” за књижевна достигнућа страног аутора.

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.