ТЕАТАР У ТВРЂАВИ: СМЕДЕРЕВО ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ

Четврти позоришни фестивал „Театар у тврђави“ биће одржан од 8. до 12. јула, саопштавају из смедеревског Центра за културу. Најављују да ће „на обали Дунава, где је био смештен двор деспота Ђурђа Бранковића, посетиоци фестивала и овог лета бити у прилици да уживају у аутентичном aмбијенту и квалитетном позоришном репертоару“.

Фестивал отвара представа у копродукцији Српског народног позоришта и Новосадског позоришта „Виолиниста на крову“. Атила Береш, режисер мјузикла, на узбудљив  и забаван начин представља судбину сиромашних Јевреја у царској Русији. Важан елемент представе, наводе организатори, је музика заснована на народном мелосу руских и пољских Јевреја тог доба.

Наредне вечери посетиоци фестивала биће у прилици да прате породични мјузикл за децу и одрасле „Вилинска заврзлама“. Реч је о модерној бајци, без сценографије, која подстиче малишане да сами буду креативни и маштовити, кроз интеракцију са глумцима.

Трећег дана фестивала публици ће се представити позориште „Бора Станковић“ из Врања, представом „Ружа увела“.

Током фестивала биће изведена и једна представа за љубитеље класичних комада. Реч је представи „Перикле“ Виљема Шекспира, рађеној у копродукцији „Итака арт центра“ и Шабачког позоришта, у режији једног од водећих позоришних редитља Никите Миливојевића. „Перикле“, истичу организатори, спада у најређе игране Шекспирове комаде и ово ће бити прво извођење у српској позоришној продукцији.

„Театар у тврђави“ затвара Крушевачко позориште представом „Буздован“, познатом и под називом „Комедија о љубави капетана Николе Ивулића“.

Овогодишњи програмски репертоар под отвореним небом ревијалног је карактера, наведено је у саопштењу Центра за културу.

 

Ј.В.

 

Comments are closed.