АКУД „ШПАНАЦ“ У СМЕДЕРЕВУ

Академско културно уметничко друштво Универзитета у Београду „ШПАНАЦ“ одржаће у петак, 23. јуна, са почетком у 20 сати, у Великој дворани Центра за културу Смедерево, свечани концерт на коме ће наступити Ансамбл народних песама и игара, оркестар народне музике и академски хор, који делују у оквиру друштва.

За публику у Смедереву богат програм ће бити прилика за боље упознавање са областима уметничког израза друштва које деценијама посвећено негује и афирмише вредности српске, балканске и светске културне баштине. Од самог почетка, од 50-их година 20. века, „Шпанац“ своје постојање заснива на четири поља уметничког рада, а то су фолклорно-уметничка игра, хорска музика, концертна народна музика и позоришна уметност.

На концерту у Смедереву биће изведена Велика чочечка игра из опере „Коштана“ Петра Коњовића, а за наступ је припремљена и кореографија на музику из дела комичне опере  „Еро с онога свијета“ Јакова Готовца. На репертоару су и Влашке игре, одабране игре из Југоисточне Србије и Црмнички оро, остварење које дочарава карактеристике горштачког народа Црне Горе. Публика ће моћи да ужива и уз руске игре, а хор ће извести Седму Мокрањчеву руковет и сплет руских песама. Завршница концерта намењена је извођењу раскошне „Врањанске свите“.

Улаз на програм је слободан.

 

Comments are closed.