НАЧЕЛНИЦА ГРАДСКЕ УПРАВЕ НЕ ПЛАЋА ГРЕЈАЊЕ ГОДИНАМА

Милијана Новаковић, начелница ГУ Смедерево

Начелница Градске управе Милијана Новаковић већ деценију не плаћа све своје рачуне за грејање, па је њен дуг овом јавном предузећу достигао 240.698,11 динара. На име тог дуговања, међутим, за све ово време није била утужена нити јој је достављено решење о извршењу, због чега је највећи део ове суме застарео. И док осталим корисницима услуга ЈП „Грејање“ Смедерево и за много мање цифре стижу коверте извршитеља, начелница Новаковић, чија је зарада међу највишима у смедеревском јавном сектору, тако се греје за џабе и не мора да плаћа услуге које редовно користи.
Према информацијама до којих су дошле „Смедеревске“ гомилање неизмирених обавеза почиње половином 2007-ме године, провлачи се кроз целу 2008-му и достиже цифру од 64.000 динара. Потом следе две године када су обавезе за грејање редовно измириване, а онда се наставља низ „наизменичног“ (не)плаћања рачуна. Делимично су плаћена 2011-та, 2013-та, и цела 2015-та година, али између има „рупа“ од по једне и више година. Последњих годину и по дана, додуше, била је мало ревноснија, па је тако, половина рачуна плаћена.
У подацима до којих су стигле „Смедеревске“ јасно је скривена „матрица“ према којој је начелница Градске управе успела да пронађе начин да јој добар део дуга за грејање застари. То свакако не би могло да се деси да неко листе њених дуговања, опомене и утужења, не оставља „по страни“.
-Систем функционише тако да се за сва дуговања, вероватно и њено, уредно пишу тужбе. Међутим, ако неко ту тужбу, или сада задужење, није проследио суду, односно извршитељима, онда тај предмет, логично, ни не улази у процедуру. Све се то уноси у електронском облику, у систем је унета ознака о „утужењу“, али како оно физички није доспело до органа који се баве наплатом дуга, могуће је да дође до застаревања, које, како знамо, наступа након годину дана – објашњава наш саговорник упућен у ову проблематику.
Такође, наводи, ако је у систему већ наведено да је неко утужен, немогуће је да за исти период буде утужен два пута. Тако уз помоћ некога из јавног предузећа „Грејање“ Милијана Новаковић годнама успева да избегне измирење свих својих обавеза и врло добро се ослања на законске могућности „застаревања“ дуга.
Милијана Новаковић запослена је у Управи града 1995-те године, а од 2003-ће, са кратким прекидом, налази се на месту начелника Градске управе. Информација о томе колико тренутно зарађује није доступна јавности. Зна се, међутим, да је у септембру 2012-те године, на њен конто „легла“ сума од 140.000 динара за плату, али и прековремени рад за који је у том месецу добила више од 25.000 динара, о чему су писали медији. У то време просечна зарада у Смедереву износила је 30.000 динара.

Ј.Ш.

 

 

Comments are closed.