SKANDALOZNO: JASNA I BRAĆA LUKIĆ UNIŠTILI SMEDEREVSKI FUDBAL!

Više od 300.000 evra potrošeno u poslednje tri godine! Kome su otišle pare? Gde je novac za obaveze upravo završene sezone? Da li je zabrana angažovanja u fudbalu na godinu dana dovoljna kazna? Šta gradonačelnica traži u fudbalu?

Disciplinski sudija Srpske lige “Zapad” Zoran Janković doneo je na sednici održanoj u petak, 16. juna, odluku kojom se fudbalski klubovi “Smederevo 1924” i “Mihajlovac 1934” vraćaju u dva ringa niži stepen takmičenja. U obrazloženju je navedeno da je ova kazna izrečena zbog neregularnosti na prvesnstvenoj utakmici 24. kola, odigranoj 29. aprila. Iz istog razloga kažnjena su i odgovorna lica ovih smederevskih klubova, Dejan i Goran Lukić, kojima je narednih godinu dana zabranjeno bilo kakvo angažovanje u fudbalu.
Podsećamo, snimci objavljeni posle odigrane utakmice ovih timova, bili su dovoljni da se u javnosti pojavi sumnja u regularnost prvenstvene utakmice, koja je u medijima označavana kao “skandalozna” i “smehotres od fudbala”. Tada je objavljeno da je FK “Smederevo 1924” sigurno na sredini tabele, dok je FK “Mihajlovac 1934” bila potrebna pobeda u borbi za opstanak u trećem rangu. “Smederevo” je vodilo sa 2:0, a susret završen u korist gostiju, pobedom “Mihajlovca” od 4:3. Zbog rezultata, ali i toka igre i ponašanja fudbalera oba tima, čak i laicima je bilo očigledno da je utakmica nameštena, a boljim poznavaocima fudbala, izgleda jasno, posebno ako se ima u vidu činjenica da je reč o “bratskim” klubovima, odnosno da su njihovi predsednici, Dejan i Goran Lukić, rođena braća.

 

Odluka Disciplinskog sudije Srpske lige „Zapad“

A osim sportske slave, braća Lukić su prethodnih godina, delili i dobar deo sredstava iz budžeta namenjenih sportu. Naime, prema zvaničnim podacima, samo prethodne dve godine, gradski fudbalski savez dobio je 61,2 miliona dinara iz budžeta, od čega je, nezvanično saznajemo, dobar deo para otišao upravo u ova dva kluba.
-Prošle godine FK “Mihajlovac 1934” dobijao je po 350.000 dinara, a FK “Smederevo 1924” čak po million dinara mesečno. To znači da su za godinu dana, dva brata, iz budžeta grada inkasirala 16,2 miliona dinara – kaže naš sagovornik.
Naš izvor podseća da ne treba zaboraviti ni to da su oba kluba “zaobilaznim” putem stigli do lige u kojoj se takmiče, a svemu je, tvrdi, kumovala i gradonačelnica Jasna Avramović.
-Na sastanku koji održan još 2014-te godine, kada je tadašnji FK “Smederevo” bio pred gašenjem, gradonačelnica je rekla da “Seljak” iz Mihajlovca mora da svoj rang ustupi gradskom klubu. Tako je mihajlovački klub promenio sedište i ime u “Smederevo 1924”, zadržao rang takmičenja i pravo da nastupa na gradskom stadionu kraj stare železare. Na istu inicijativu, fudblaski klub iz Ralje promenio je sedište i ime i postao “Mihajlovac 1934”. Ralja je tako ostala bez kluba, a gradonačelnica im je obećala da će im zauzvrat grad srediti tribine. To se, naravno, nije desilo – kaže naš sagovornik.
Osim kazni izrečenih zbog nameštanja utakmice, ovim klubovima je zabranjena i registracija novih igrača svih uzrasta u trajanju tri meseca, odnosno, tokom letnjeg registracionog perioda, i to zbog neisplaćenih novčanih obaveza za upravo završenu sezonu.
Na ovakvu odluku moguće je izjaviti žalbu, pa će nakon okončanog postupka one biti preinačene ili potvrđene.

J.Šešlak

 

Comments are closed.