СКАНДАЛОЗНО: ЈАСНА И БРАЋА ЛУКИЋ УНИШТИЛИ СМЕДЕРЕВСКИ ФУДБАЛ!

Више од 300.000 евра потрошено у последње три године! Коме су отишле паре? Где је новац за обавезе управо завршене сезоне? Да ли је забрана ангажовања у фудбалу на годину дана довољна казна? Шта градоначелница тражи у фудбалу?

Дисциплински судија Српске лиге “Запад” Зоран Јанковић донео је на седници одржаној у петак, 16. јуна, одлуку којом се фудбалски клубови “Смедерево 1924” и “Михајловац 1934” враћају у два ринга нижи степен такмичења. У образложењу је наведено да је ова казна изречена због нерегуларности на првеснственој утакмици 24. кола, одиграној 29. априла. Из истог разлога кажњена су и одговорна лица ових смедеревских клубова, Дејан и Горан Лукић, којима је наредних годину дана забрањено било какво ангажовање у фудбалу.
Подсећамо, снимци објављени после одигране утакмице ових тимова, били су довољни да се у јавности појави сумња у регуларност првенствене утакмице, која је у медијима означавана као “скандалозна” и “смехотрес од фудбала”. Тада је објављено да је ФК “Смедерево 1924” сигурно на средини табеле, док је ФК “Михајловац 1934” била потребна победа у борби за опстанак у трећем рангу. “Смедерево” је водило са 2:0, а сусрет завршен у корист гостију, победом “Михајловца” од 4:3. Због резултата, али и тока игре и понашања фудбалера оба тима, чак и лаицима је било очигледно да је утакмица намештена, а бољим познаваоцима фудбала, изгледа јасно, посебно ако се има у виду чињеница да је реч о “братским” клубовима, односно да су њихови председници, Дејан и Горан Лукић, рођена браћа.

 

Одлука Дисциплинског судије Српске лиге „Запад“

А осим спортске славе, браћа Лукић су претходних година, делили и добар део средстава из буџета намењених спорту. Наиме, према званичним подацима, само претходне две године, градски фудбалски савез добио је 61,2 милиона динара из буџета, од чега је, незванично сазнајемо, добар део пара отишао управо у ова два клуба.
-Прошле године ФК “Михајловац 1934” добијао је по 350.000 динара, а ФК “Смедерево 1924” чак по миллион динара месечно. То значи да су за годину дана, два брата, из буџета града инкасирала 16,2 милиона динара – каже наш саговорник.
Наш извор подсећа да не треба заборавити ни то да су оба клуба “заобилазним” путем стигли до лиге у којој се такмиче, а свему је, тврди, кумовала и градоначелница Јасна Аврамовић.
-На састанку који одржан још 2014-те године, када је тадашњи ФК “Смедерево” био пред гашењем, градоначелница је рекла да “Сељак” из Михајловца мора да свој ранг уступи градском клубу. Тако је михајловачки клуб променио седиште и име у “Смедерево 1924”, задржао ранг такмичења и право да наступа на градском стадиону крај старе железаре. На исту иницијативу, фудбласки клуб из Раље променио је седиште и име и постао “Михајловац 1934”. Раља је тако остала без клуба, а градоначелница им је обећала да ће им заузврат град средити трибине. То се, наравно, није десило – каже наш саговорник.
Осим казни изречених због намештања утакмице, овим клубовима је забрањена и регистрација нових играча свих узраста у трајању три месеца, односно, током летњег регистрационог периода, и то због неисплаћених новчаних обавеза за управо завршену сезону.
На овакву одлуку могуће је изјавити жалбу, па ће након окончаног поступка оне бити преиначене или потврђене.

Ј.Шешлак

 

Comments are closed.