СКУПШТИНА ГРАДА: (РЕ)БАЛАНСИРАЊЕ РЕВИЗОРА

Скупштина града је током целодневног заседања, готово без расправе, усвојила свих 27 тачака са више од 50 подтачака дневног реда, међу којима је најзначајнија ребаланс буџета, којим ће градска каса бити „тежа“ за скоро 214 милиона динара. Ово повећање средстава образложено је реализацијом нових инвестција, чији су пројекти одобрени после првобитно усвојеног буџета крајем прошле године. Пре свих, реч је о 100 милиона динара намењених реализацији пројекта наводњавања Удовичког платоа које ће град добити од Министарства пољопривреде. У првој фази, објаснила је градоначелница Јасна Аврамовић, биће урађена црпна станица и пумпе за села Удовице, Сеоне, Водањ и Петријево, потом ће преко фондова бити финансирана изградња мреже, а паралелно са тим ради се и пројекат наводњавања Колара, Доброг Дола, Биновца и осталих воћарских села. Навела је и још неколико значајних инвестиција, које ће бити реализоване уз финансијско учешће града.
-Ради се о пројекту за отворени и затворени базен на потесу марине у износу од 400.000 евра, добили смо новац и ја сам пре неки дан потписала уговор за канализацију у ромском насељу од 1,2 милиона евра, добили смо 16 милиона динара за реновирање школе у Бадљевици и 16 милиона динара за реновирање амбуланте у Коларима. Конкурисаћемо и за пројекат комасације земљишта – рекла је градоначелница.
Нада се каже и већем приливу средстава у градску касу од продаје земљишта у индустријској зони, а најавила је још једну „интересантну“ инвестицију.
-Врло брзо ћемо радити још један ребаланс буџета с обзиром на то да имамо најављену једну интересантну инвестицију, па ћемо видети како ће се Скупштина изјаснити о томе. Ја очекујем писмо о намерама, пројект је већ скоро завршен, па ћете се одлучити да ли сте сагласни да кренемо у такву врсту пројекта, а ради се о још 1.500 нових радних места – најавила је она.
Опозиција је изразила сумњу да ће остварење буџета остати на ниову ребаланса, којим су приходи планирани у износу од 3,6 милијарди динара.
-Чули смо да се ребаланс ради због тог што се очекују одређени приходи. Ја колико год сам се трудио, никако нисам могао да дођем до цифре од 935 милиона динара, колико је разлика између плана за 2017-ту годину и реализације буџета 2016-те године, што је 34 посто. Ако овоме додамо још и податак да је тренутно, на дан 07.06. реализација буџета 1,2 милијарде динара, што је око једне трећине од укупно планираних средстава за 2017-ту, а прошла је безмало половина године, оправдано можемо да сумњамо да ће реализација буџета бити остварена – рекао је Перица Ђорђевић из ДС-а.
Осим сета одлука из области финансија, усвојен је низ аката из области пољопривреде, локални еколошки акциони план, стратегије о управљању ризицима града, снабдевању града топлотном енергијом, почетним билансима ликвидације Дирекције за изградњу и Туристичке организације, подстицању образовања, финансирању спорта, организацији Градске управе, измене планова и програма јавних предузећа и установа…
Скупштина Града донела је одлуку о куповини стана од 30 квадрата ради решавања стамбеног питања једног лица које је због клизишта остало без дома, али и 250 квадрата простора за потребе проширења капацитета предшколске установе Наша радост. Такође, усвојена је и одлука о конверзији дуга „Ласте“ од 22 милиона динара у капитал који је прешао у власништво града. Како су „Смедеревске новине“ раније најавиле, на последњој седници именован је нови вршилац дужности ЈКП „Водовод“.
Док је владајућа већина гласала одборници опозиције су негодовали због новог пословника и зато што у дневни ред није уврштен њихов захтев да се на седници расправља о извештају Државне ревизорске институције, због чега су шефови одборничких група одржали и заједничку конференцију за медије.
-Одборничка група ДСС-Српски покрет Двери предложила је за данашњу седницу допуну дневног реда од две тачке, а то су Извештај државне ревизорске институције о трошењу буџета за 2015-ту годину и разматрање примене правилника о раду Скупштине. Мислили смо да ће Скупштина усвојити ове две тачке, поготову прву, имајући у виду њихов значај. Нама је на седници у децембру речено да ће већ на првој следећој седници то бити тема, имали смо у марту седницу, где ова тачка није ни споменута. У међувремену медији су објавили у чему се састоје неправилности у раду Градске управе и трошењу буџетских средстава. Укратко, супротно закону потрошено је 175,3 милиона динара, од тога 12,5 милиона без икаквог законског основа, а више од 9 милиона без спровођења јавних набавки. Готово четвртина буџета потрошена је мимо правила о буџетској класификацији – рекао је Небојша Јовановић из одборничке групе Двери-ДСС, наводећи да о томе одборници не би требало да се упознају путем медија.
Када је реч о правилнику о раду Скупштине, колико је важан, како је навео Јовановић, показала је расправа на овој седници.
-Скупштина као највише представничко тело у нашем граду је потпуно скрајнута, извршна власт у лику градоначелнице апсолутно доминира – додао је он.
Да су против „накарадног схватања демократије од стране СНС-а“ и ограничавања расправе јер се „они договарају на састанцима одборничке групе“, навео је и Аца Цветановић из покрета „Доста је било“.
-Толико су бахати да скупштину схватају само као проточни бојлер за одлуке Градског већа, обиман дневни ред који је немогуће анализирати и аргументовано расправљати, говори о томе да они никакву расправу не желе. То је апсолутно ненормално и то у демократији не може да постоји. Скупштина је врховно представничко тело свих грађана, и грађани заслужују да скупштина ради онако како треба да ради, а бојим се да СНС то не сматра и то није демократија – рекао је Цветановић.

Да је удруживање опозиције око оваквих тема, „које нарушавају демократију и уводе апсолутизам на велика врата“, веома важно истакао је и Андреја Павловић из Демократске странке.

-Извештај државног ревизора показује да је било доста кршења закона, написане су неке кривичне и прекршајне пријаве људима који извршавају буџет, почев од градоначелнице, преко шефова служби Градске управе и директора јавних предузећа, и мислим да морамо да знамо да ли ти исти људи поново доносе буџет града, да ли су ребаланс о коме смо данас расправљали правили исти људи који су 2015-те направили кривична и прекршајна дела, трошећи новац грађана Смедерева. Демократија је уништена новим пословником, права и време је смањено, сваки одборник просечно има по 2 минута за дискусију о тачкма које имају више стотина страница. То доводи до закључка да апсолутизам влада у једној особи, а то је градоначелница Јасна Аврамовић, која не поштује Скупштину града, орган који је њу изабрао и коме она мора да полаже рачуне – рекао је Павловић.

Ј.В.

 

Comments are closed.