“ШАМПИОНИ СВАКИ ДАН”

 

Драженко Митровић

Од дечака чију је разиграност прекинуо стицај несретних околности када је имао само десет година, преко суочавања са чињеницом да ће остатак живота провести у инвалидским колицима, до власника многобројних одличја, међу којима су најзначајнија два сребра у бацању диска на Параолимпијским играма, у Пекингу и Лондону, Драженко Митровић прешао је трновит пут. Каже, на том путу руководио се мотом да “воља чини чуда”. Снага воље помогла му је да победи у свакој борби и зато и не чуди што је управо овај српски параолимпијац у одабраном друштву оних који ће у Србији промовисати платформу намењену особама са инвалидитетом под називом “Шампиони сваки дан”.

Пројекат су покренули Параолимпијски комитет Србије и Апатинска пивара, а први, од шест градова у Србији који су део акције „Зов шампиона“, било је Смедерево. Реч је о платформи немењеној особама са инвалидитетом, али и свим грађанима заинтересованим да се активно укључе у пројекат чији је циљ да се особама са инвалидитетом омогуће бољи услови за бављење спортом и већа доступност спортским објектима.

-Наши спортисти су имали одличан наступ на Параолимпијским играма у Рију прошле године, никад бољи од како Србија наступа самостално, тада смо припремили овај програм са Апатинском пиваром. Циљ пројекта је промовисање параолимпијског спорта и параолимпијских вредности у јединицама локалне самоуправе, да мотивишемо људе који се спортом не баве организовано да се прикључе клубовима и удружењима – објашњава Бојан Јаћимовић, генерални секретар Параолимпијског комитета Србије.

Наводи да има 28 регистрованих параолимпијских спортова, а да их је у Србији 12. Само неколицина спортиста баве се тим мање заступљеним спортовима код нас, њих је готово “на нивоу инцидента”. Традиционално смо најбољи у атлетици, стоном тенису и стрељаштву. Циљ је, казао је, да се изгради систем који би имао што већи обухват.

-Од почетка сарадње на пројекту “Шампиони сваки дан” нисмо желели да се наша подршка заустави само на Параолимпијским играма у Рију. Жеља свих нас била је да из “једнорогог јелена” изградимо платфрому која ће информисати, окупити и мотивисати особе са инвалидитетом да крену да се баве спортом. Ово у Смедереву је наш први корак. Верујемо да много малих првих корака у градовима широм Србије може да учини да на крају овог олимпијског циклуса имамо боље услове за спортисте са инвалидитетом, већу доступност објеката или неке нове будуће шампионе – рекао је Никола Шућур, маркетинг менаџер у Апатинској пивари.

У Србији се тренутно параолимпијским спортом бави око 2.000 људи, а тај број могао би бити вишеструко већи, рекао је наш параолимпијац Драженко Митровић, додавши да особе са инвалидитетом постижу сјајне резултате у спорту када им се за то пружи прилика.

-Доста тога је побољшано у последње време, али је то још увек недовољно да бисмо могли да будемо равноправни са конкуренцијом у свету. Не само спортске, већ све јавне установе од значаја треба прилагодити особама са инвалидитетом, уклонити физичке баријере. Локлане самоуправе треба да подрже прилагођавање хала, базена, а и финансијски наравно. Има заинтересованих људи, а ми ово радимо да бисмо их још више мотивисали, пре свега младе људе, а то ће се вратити кроз резултате – рекао је параолимпијац Драженко Митровић.
Део пројекта је и сајт www.sampionisvakidan.rs чији је циљ да грађанима Србије на једном месту имају правилнике министартсва и параолимпијског комитета, мапу приступачних објеката, да сазнају која су им права и обавезе.

-Желимо да едукујемо људе који препознају прилику и имају жељу да се баве спортом, да им олакшамо, да знају да имају коме да се обрате. Од локалних самоуправа очекујемо да, примењујући нови закон о спорту, на адекватан начин подрже клубове и удружења особа са инвалидитетом. Очекујемо да ће ово дати добар резултат, јер спорт је један од најмоћнијих инструмената за заговарање права особа са инвалидитетом, али и скретање пажње на њихове могућности – објаснио је Јаћимовић.

Организатори истичу да је важан део платформе могућност директног учествовања на отвореном такмичењу пројеката на које већ сада путем сајта могу да се пријаве спортска удружења, удружења грађана и све институције или организације које се активно баве спортом или желе да допринесу повећању приступачности у спорту. Три најбоље иницијативе из целе Србије ће добити средства за реализацију пријављених пројеката у вредности од 4.000 евра.

Ј.В.

 

Comments are closed.