ДИ-ЏЕЈ КРМАК И “ПРОФЕСОРИЦЕ” У СМЕДЕРЕВСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

 

Босанско-херцеговачки контроверзни музичар Ди-џеј Крмак снимио је прошлог месеца спот провокативног садржаја за песму “Професорице” у смедеревској основној школи “Димитрије Давидовић”. Док је овдашња јавност згрожена, а родитељи негодују што је простор најастарије школе у граду искоришћен на овај начин, директорка Снежана Ђурић не сматра то великим проблемом. Посла ће, како незванично сазнајемо, бити и за просветну инспекцију, која ће због “естрадног случаја” сигурно посетити ову школу.

Све је почело када је до директорке стигла молба продукције у којој се тражи одобрење за снимање спота у учионици ове школе и наводи да он неће садржати политичке и друге антипропагандне садржаје, нити било шта што би нарушило углед школе. Одобрење је, како је јавности објаснила, дала верујући наводима, те је тако уступила простор за снимање спота у трајању од сат времена без накнаде, мада са сценаријем, тврди, није била упозната. О томе, испоставило се, није обавестила ни колеге из колектива, али ни чланове Школског одбора. Родитељи, па и неки запослени, оценили су га скандалозним, сматрајући да у њему има порнографских садржаја, због чега, кажу, деградира професију и нарушава углед васпитно-образовне установе и шаље лошу поруку ученицима.

-“Понижавање школства, вређање просветара. а све то директорка школе одобрава и не види ништа спорно. Декаденција друштва…”, “Ништа ту није страшно човек је снимио и отпевао само оно што на жалост и јесте тако у свим школама, не само тој, а да не помињемо средње школе и факултете”, “Директорка школе се пита шта је толико страшно у споту? Страшније од спота је што постоје овакви директори” – само су неки од коментара на друштвеним мрежама.

Директорка Снежана Ђурић због “много обавеза” била је спречена да за “Смедеревске новине” прокоментарише целу ситуацију и реакцију јавности поводом овог случаја. Објаснила је да “не одбија” да говори на ову тему, али да то може да уради тек “следеће седмице”.

-Не бих се сагласила да има порнографских адржаја и не пристоји овом споту тај израз, јер тај темин је тежак за овако нешто – рекла је раније Ђурићева за медије и додала:
-Ствар је укуса, а о њима не можемо расправљати. Ја ћу га тумачити на један, а ви на други начин. За многе, може да наруши углед, али по мишљењима многих може да промовише школу, не желим да се опредељујем, нека јавност просуди. Нема насиља, нема тешких речи…Не мислим да то може да наруши углед школе, јер ова школа има нупоредиво више позитивних ствари.

Објаснила је, такође, да је простор уступљен без надокнаде, због административних перипетија. Наиме, да би школа узела накнаду потребан је уговор, који, како је објаснила, она не би могла да потпише, јер је школа само корисник простора чији је власник републичка Дирекција за имовину.

У наредним данима видећемо какав ће расплет имати случај који је узбуркао јавност Смедерева. Једно је сигурно – од свега ће профитирати само извођач, чији ће спот сада сигурно погледати многи који до сада нису ни знали за постојање Ди-џеј Крмка.

 

Ј.В.