“СЛОБОДНА ЗОНА” У СМЕДЕРЕВУ

Филмска турнеја Слободне зоне у смедеревском Центру за културу почела је пројекцијом филма „Неруда“ Пабла Лараина, који тематизује драматичне околности у животу песника Пабла Неруде.
Други у низу осам филмова, колико ће бити приказано пред смедеревском публиком, јесте италијански документарац “Пожар на мору” Ђанфранка Розија, иначе победник 66-ог филмског фестивала у Берлину. Филм ће бити приказан 6. јуна, а овим остварењем редитељ скида медијско-сензационалистичку маску актуелног проблема миграната, бави се њиховом историјом, културом и свакодневним животом на Лампедузи, “острву избеглица”.
Наредног дана, 7. јуна, биће приказан нови филм Вернера Херцога о феномену интернет, његовом утицају и последицама, под називом “Чујте и почујте”. О младости култног филмског аутора Алехандра Ходоровског говори остварење “Бескрајна поезија” које је на репертоару 8. јуна.
Преостала четири филма биће приказана следеће недеље. Програм филмске ревије наставиће се 12. јуна вишеструко награђиваним документарцем „Под сунцем“ Виталија Манског који открива животну свакодневицу диктаторске Северне Кореје, као и оно што се крије иза ње. „Док отварам очи“ је играни филм о младој Фари која живи у Тунису и против воље своје мајке пева у друштвено ангажованом бенду, воли живот, журке, открива љубав и ноћни живот свога града. Ово остварење ће поклоници филмске уметности у Смедереву моћи да виде 13. јуна. „Љубавници и деспот“ чија ће пројекција бити реализована 14. јуна је узбудљиви документарац о двоје највећих корејских драмских уметника које киднапује њихов највећи фан – диктатор! Осми филм, којим ће 15. јуна бити закључен програм “Турнеје” биће романтична комедија о човеку који се прави да не уме да плива да би га спасила жена коју воли, филм „Ефекат воде“.
Све пројекције почињу у 20 сати, а улаз је слободан.
Смедерево је један од градова у којима ће бити приказано осам најбољих филмова са 12. издања Слободне Зоне, одржаног током новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала. Мисија Турнеје Слободне зоне јесте да децентрализацијом културе најширој публици у мањим градовима и местима широм Србије понуди на увид врхунски фестивалски филмски програм. Турнеја је једина филмска манифестација оваквог карактера у земљи, а подржали су је Француски институте у Београду и дистрибутерска кућа “Five stars”.

Ј.В.

 

Comments are closed.