“ЈАСНА КОЧИ ИЗГРАДЊУ ПУТА”

Иако је изграђен још 2005-те године, са свим потребним дозволама, плаћеним накнадама и таксама, до објекта предузећа „Ферум СМ“ у смедеревској индустријској зони асфалт још није стигао. Власници, некада усамљени на овој локацији, сада окружени бројним “комшијама”, у неверици су да локална самоуправа дванаест година није у стању да испуни своје обавезе и асфалтира око 200 метара пута, упркос томе што пословање њиховог ТНГ терминала и бензинске пумпе, исто толико година обезбеђује редовне приходе градској каси. С друге стране, тврде, у индустријској зони има много фирми које послују у објектима без употребне дозволе, које су касније почеле да раде, а до којих је већ стигла инфраструктура. Наводе да је такво понашање градске власти, у најмању руку неодговорно, посебно ако се има у виду чињеница да је у једном периоду њихово предузеће било највећи порески обвезник у индустријској зони.
– Обраћали смо се свим директорима Дирекције за изградњу који су се мењали из године у годину. На крају смо се, 2013-те године и писмено обратили градоначелници са око 2.000 потписа наших корисника и свих запослених у индустријској зони, дакле нисмо их скупљали по улици. Тада је она обећала да ћемо чим почне грађевинска сезона добити пут са асфалтом, тротоаром и ивичњацима. То се није десило ни дан данас – каже Марица Ђајић, власница предузећа.
Објашњава да је, касније, асфалтирање ове деонице ушло у план и програм Дирекције, али се испоставило да је главни “кочничар” завршетка посла градоначелница Јасна Аврамовић.
-Обраћали смо се усмено, готово свакодневно, тадашњем директору Дирекције Ненаду Крчуму, али асфалт нисмо добили. На крају, пред укидање Дирекције, ја и мој сарадник били смо код њега у канцеларији. Лично сам га питала када планира да уради овај пут. Рекао је да што се њега тиче, може то да уради сутра, јер су обезбеђена сва средства и извођач, али, је навео да је Јасна та која не да зелено светло да се тај посао заврши. То није пут који служи само нама, има и других фирми које га коисте – наводи Марица.
Посебан проблем настаје зими, када је, због омогућавања прилаза објекту, потребно чишћење и до неколико пута дневно.
-Овај пут сами одржавамо, додуше, помаже и фирма “Ћувик” која је преко пута, а једно време, док су имали машине, учествовао је и “Ниво пром”. Финансирамо куповину ризле и шљунка да би био проходан. Сами се организујемо зими да чистимо снег, наносе од блата, то ручно раде наши запослени. Једно време овај пут користила је фирма “ПКЦ” која је била смештена у објекту “Вимекса”, они су долазили својим аутомобилима, паркирали на зеленој површини коју смо ми одржавали, износили блато на пут који смо ми санирали. Сада долазе радници турске фирме “Кајзен” која је овде, довозе их “Ластини” аутобуси-хармонике, три пута дневно, окрећу се на раскрсници која је непосредно испред нашег објекта. Никада ниједан њихов радник нити чувар није изашао да нам помогне – каже наша саговорница.
Тако, наводи, испада да је њиховим новцем, који се у градску касу слива од разних такси и накнада које уредно плаћају, изграђена инфраструктура за друге кориснике индустријске зоне.
– Све обавезе према граду смо измирили и измирујемо, то се може проверити у Управи прихода. Не знам да ли друге фирме раде то исто. Поред нас је хала “Вимекса” коју град издаје приватним страним инвеститорима, без тендера, али они своје обавезе не плаћају. Имају дуг за накнаду за градско грађевинско земљиште, а то су управо средства намењена за путеве и инфраструктуру – тврди Марица Ђајић.
Наводи да немају ништа против да сви добију инфраструтктуру, али очекују да локална самоуправа испоштује пре свега привредне субјекте који за своје објекте поседују све дозволе, који су за то исплатили све таксе и накнаде, и који редовно плаћају све своје обавезе. Овако, принуђени су да издвајају додатна сопствена средства за посао који је требало да заврши локална самоуправа. Осим додатног трошка, наводи, на овај начин ствара се нелојална конкуренција, што није добро за привредни развој града.

Ј.В.

 

Comments are closed.