ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА: ЗА ЗАКУП 295 КВАДРАТА ПРОСТОРА ВИШЕ ОД 2000 ЕВРА МЕСЕЧНО

За закуп 295,52 квадрата простора у новоизграђеној згради приватног инвеститора „Тина траде градња“ у улици Јована Цвијића, предшколска установа „Наша радост“ плаћа месечну закупнину од чак 261.712,51 динар! Уговор о закупу, који смо добили по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја, потписан је 24. новембра прошле године, на основу претходног закључка градоначелнице Јасне Аврамовић од 17. октобра, а на снази је од 1. децембра 2016-те и важиће наредне три године. То значи да ће само за овај простор, закупљен за потребе проширења капацитета за децу јасленог узраста, предшколска установа у наредном периоду, приватној фирми исплатити 9.421.650,36 динара! Уз месечни закуп, предшколска установа дужна је да плаћа доспеле месечне трошкове струје, воде, грејања и комуналних услуга.
Прошлог новембра, када је организовано свечано отварање новог објекта, градоначелница Јасна Аврамовић изјавила је да је „због повећаног броја новорођених беба и потреба, изнајмљено за почетак 500 квадрата”, да су у току “преговори са инвеститором ове зграде за још 500 квадрата”, а да је “договор” да у наредне три године овај простор “купи локална самоуправа”. Дакле, предузеће “Тина траде градња” ће у прве три године имати месечни приход од закупнине у новоизграђеном објекту, а потом ће од продаје истог тог простора остварити зараду, коју ће му обезбедити локална самоуправа новцем свих грађана Смедерева.
Судећи према тадашњој изјави градоначелнице, цео посао плод је “договора”, што значи да је приватни инвеститор за 295,5 квадрата простора у пиземљу своје новоизграђене зграде у центру града, унапред “обезбедио” сигуран “пласман”.
У Закључку градоначелнице Јасне Аврамовић, који нам је такође прослеђен по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја, наведено је, додуше, да предшколска установа “Наша радост” закуп простора као и све друге неопходне активности спроведе у складу са законом. Између осталог, да треба да “објави оглас за закуп постора у дневним новинама”. Према одговору који смо добили из предшколске установе, додуше у виду непотписаног и документа без печата, оглас је објављен 19. октобра 2016. године у “Вечерњим новостима” и локалном недељнику “Наше новине”. Из “захтева” који су назначени, јасно је да је оглас писан по “мери” познатог инвеститора у Цвијићевој улици, или, пак, да је унапред договорена наменска изградња, те је изглед и распоред просторија урађен “по мери” предшколске установе.
Због листе чекања која постоји за децу јасленог узраста, јасно је да је постојала објективна потреба за проширење капацитета предшколске установе. Међутим, поставља се питање због чега локална самоуправа није одмах купила поменути простор, како би се избегли додатни трошкови трогодишњег закупа, али и да ли је 9,5 милиона динара, колико ће бити потрошено за закуп, и средства за накнадну куповину, могло да се инвестира у изградњу новог објекта који би аутоматски био у власништву града и предат предшколској установи на коришћење.

Ј.В.

 

Comments are closed.