ВОДА СТИГЛА ДО ЛИПА, ВРАНОВА И РАДИНЦА

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић и немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман пустили су у рад новоизграђено постројење за пречишћавање воде за пиће у Шалинцу. Постројење капацитета 200 литара воде у секунди вредно 3,2 милиона евра изграђено је уз помоћ Владе Немачке и KfW банке. Фабрика је део пројекта ревитализације водоснабдевања Смедерева укупне вредности 6,5 милиона евра, који би требало да обезбеди да чиста пијаћа вода стигне до 25.000 житеља сеоских насеља. За сада, вода је стигла до Вранова, Липа и Радинца, док ће остали морати да сачекају завршетак изградње водоводне мреже.
-Оно што је важно што може да се види из овог пројекта су две ствари. Једно је сарадња Владе Републике Србије са Савезном Републиком Немачком и пре свега са КфВ банком, а друго је да је стратешки циљ наше Владе не само да имамо приступ води, него да свако у нашој земљи има приступ чистој, квалитетној води. Захваљујем се свима који су помогли да ово буде у року. Ми смо почели ове радове у новембру 2015-те. Све је било готово у децембру 2016-те, пробни рад је био до априла 2017-те, нисмо хтели у кампањи да отварамо фабрику. да не би било да то користимо у политичке сврхе – рекка је обраћајући се присутнима потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.
Она се захвалила представницима KfW-a на стручности, упорности, професионалности и свему што се, како је рекла, могло видети, не само на овом, него и на осталим пројектима.
-Није у питању само ова фабрика, и није у питању само 3,2 милиона евра који су уложени конкретно у ову фабрику, а у цело Смедерево 6,5 када говоримо о водоснабдевању, у питању је износ од 20 милиона евра које ћемо уложити у наредне три године за пет градова у Србији, у питању су пројекти које радимо са КфВ-ом тренутно, вредности око 200 милиона евра, где је око 89 милиона само за водоснабдевање. Управо овакви пројекти помажу да имамо приступ квалитетној води, подизању неких других фабрика за прераду воде и све оно што у ствари треба да буде слика једне модерне развијене Србије која жели да ради и да прави резултате у складу са европским стандардима јер ми јесмо у заједници европских народа – истакла је потпредседница Михајловић.
Задовољство резултатом исказао је и немачки амбасадор Аксел Дитман, који је подвукао чињеницу да је новоизграђено постројење из “јаме” никло за само годину дана.
-Нагласак немачке развојне помоћи је на снабдевању чистом водом. Ми смо за то од 2000-те године обезбедили 1,6 милијарди евра, а само за пројекте пречишћавање и снабдевање преко 230 милиона. Сматрам да је то узор за нашу билатералну сарадњу и знак да исто трако снажно подржавамо Србију на њеном путу у Европску унију – истакао је амбасадор Дитман.
Пуштању у рад новоизграђеног постројења присуствовала је и градоначелница Јасна Аврамовић, која се у кратком обраћању захвалила на помоћи и сарадњи Влади Србије, немачкој држави и представницима KfW банке у Србији.

Ј.В.