НОЋ МУЗЕЈА У СМЕДЕРЕВУ – ДВЕ ИЗЛОЖБЕ

Поводом Међународног дана музеја, у суботу, 20. маја, Музеј у Смедереву и Галерија савремене уметности за све заинтересоване посетиоце организују две изложбе.
У Музеју у Смедереву у 18 часова биће отворена изложба “Деспот Ђурађ Бранковић у делу браће Настасијевић: сусрет Рудника и Смедерева” аутора мр Снежане Цветковић и Мирослава П. Лазића. Позивајући на изложбу, аутори наводе да су историјске и културне споне између Рудничког краја и Смедерева бројне и дубоке, најинтензивније у позном средњем веку, у време деспота Ђурђа Бранковића, те да је дух деспотске породице Бранковић био изузетно жив у Горњем Милановцу и Рудничком крају и током првих деценија 20. века, проналазећи уметнички ехо у талентованој грађанској породици Настасијевић из Горњег Милановца.
-Транспоновање личне драме и историјске трагичности деспота Ђурђа Бранковића кроз уметнички израз браће Настасијевић: књижевни, музички и ликовни, били су нам инспирација и повод за организацију изложбе. Њихово заједничко делање на овом пољу представља феномен у српској културној историји – наводе аутори.
Музичка драма „Ђурађ Бранковић“, изведена пред публиком у Народном позоришту у Београду 12. јуна 1940. године, била је уметнички тријумф браће Настасијевић. Према Момчиловом драмском тексту „Ђурађ Бранковић“, Светомир је компоновао музику, док су нацрте за сценографију радили и Светомир и Живорад. Реализована је и сценографија сликара Станислава Сташе Беложанског. Надахнут стваралаштвом старије браће, лик деспота Ђурђа Бранковића и његово време оживео је и Славомир Настасијевић у историјском роману „Тешко побеђенима“ из 1976. године.
-Изложбена поставка је реализована захваљујући позајмици предмета из Легата браће Настасијевић из Музеја Рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Музеја позоришне уметности у Београду, Музеја савремене уметности у Београду, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду и Народној библиотеци у Смедереву.
Пратећи програм отварања изложбе биће концерт камерног састава оркестра “Светлост” из Смедерева. За све који не стигну на отварање изложбе из смедеревског музеја најављују да ће поставка трајати до 20. септембра.
У градској Галерији савремен уметности у 20 часова биће отворена изложба “I’m Forever Blowing Bubbles“, чији је аутор Саша Тканченко.
-Изложба отвара поље у коме се на индиректан начин преиспитује појам и идеал успеха у савременом друштву. Галерија, тачније њена архитектонска основа, у виду платформи, односно графикона, послужила је као полигон за конструисање имагинарних територија које емитују различите информације. Супротстављањем датих информација, уметник креира одређену врсту огледала у коме појединац загледан у различите бројке и статистичке податке, демистификује фрагилност система и симулакрум савршеног поретка. У исто време застава на коју је аплициран текст “I’m Forever Blowing Bubbles“ постављена у простору као напуштени предмет, представља неку врсту монолога уметника. Застава као симбол моћи у овом случају скрајнута и на поду, мапира поглед са маргине загледан у идеализовани центар, са иронично патетичним отклоном ка објективном сагледавању реалности – објашњавају организатори.
Изложба ће бити отворена до 20. јуна.

 

Ј.В.

 

Comments are closed.