ЖЕЛВОЗ ПРОДАТ ПО ДЕСЕТОСТРУКО НИЖОЈ ЦЕНИ

Одбор поверилаца стечајног дужника ФЖВ Желвоз донео је на седници у четвртак одлуку да некадашњи ремонтер буде продат предузећу Виктори Солутионс из Београда по цени од 163 милиона динара, сазнају Смедеревске новине. То је готово десетоструко нижи износ од процењеног, тачније, око 14 одсто од 1,15 милијарди динара, на колико је била процењена вредност имовине ове фабрике. За тај новац ова београдска фирма постала је власник некретнина укупне површине око 95.000 метара квадратних, постројења за ремонт вагона, али је добила и стопроцентне уделе у четири Желвозова предузећа / Угоститељство и туризам, Заштитна радионица, Спортског друштва Железничар и Железничко индустријске школе.
Продата је имовина фабрике, али нови власник не преузима дугове, који су према подацима Привредног суда у Пожаревцу, у време кад је проглашен стечај, прелазили више од 4 милијарде динара. Највећи поверилац била је држава са 2,7 милијарди, потом Фонд за развој са 1,37 милијарди, а за порезе, доприносе и друге дажбине дуг је износио још 1,35 милијарди динара. Запосленима и бившим радницима дуг је тада процењен на 760 милиона. Добављачи из земље и иностранства остали су кратки за укупно 607 милиона, а фабрика је остала дужна и 104,5 милиона купцима за примљене авансе, за послове који нису урађени. Дуг према банкама био је 76 милиона динара.
Иако дугови нису преузети, од продаје фабрике на овај начин, биће намирени повериоци првог исплатног реда, међу којима се налазе и бивши запослени. Шта ће бити са око 20 хектара који се налазе готово у самом центру града и повезаним предузећима овог правног лица, требало би да буде познато у наредном периоду.

Ј.В.

 

Comments are closed.