ЖИРИ И ПУБЛИКА ЈЕДНОГЛАСНИ: “МИСТЕР ДОЛАР” НАЈБОЉИ

Мјузикл “Мистер долар” Позоришта на Теразијама, настао по делу Бранислава Нушића, у адаптацији и режији Владимира Лазића, најбоља је представа овогодишњег позоришног фестивала “Нушићеви дани” и по оцени стручног жирија, али и према мишљењу публике, која је просечном оценом 4,88 овај комад стваила далеко испред осталих виђених током пет дана такмичарског програма. Награду “Милосав Буца Мирковић” за најуспешније глумачко остварење фестивала по оцени жирија, ипак одлази у руке Ирфана Менсура, за улогу Вулета у представи “Хор “бечких” дечака” Театра “Карт Бланш”, рађеној у продукцији “Yugoarata” из Београда, у режији награђеног глумца који је адаптирао текст Мирољуба Недовића. Како су раније саопштили организатори, добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару је Милена Дравић, која, како је објављено, због здравствених проблема у Смедереву неће присуствовати додели признања. Ипак, у својој писаној изјави коју је проследила медијима, глумица је истакла да јој је вест да је овогодишњи лауреат “уз радост и част, измамила и осмех”. Осврнула се на “судбоносну” везу њеног живота са једним од наших најбољих комедиографа, истичући да је њен и Нушићев заједнички именитељ – комедија.
-Озбиљан је то жанр. Жесток и дубок. Узвишен. Данас се све и свашта назива комедијом, али није ни место ни време да се тиме бавимо. Најлепше у правој комедији је победа живота! Смех и духовитост – увек узвишена ако јесте духовитост – који су у себе сажели и сву тежину и горчину. Блиставе и свевремене Нушићеве комедије су и дијагноза тешких, опаких рана наших живота. И некад и сад. Нека ми буде дозвољено да кажем да је овом наградом, уз мене, признање добио и истински смех – сва његова памет, лепота и снага – навела је Милена Дравић у својој изјави.
Позоришни фестивал биће затворен у петак, 28. априла, у 20 часова, свечаним програмом доделе награда у Центру за културу, који ће, најављују организатори, бити у знаку кабареа, уз учешће Љиљане Стјепановић, Весне Станковић, Вање Милачић, Небојше Дугалића и Слободана Стефановића. У оквиру програма биће приказан и кратки филм посвећен делу Милене Дравић.

Ј.В.

 

Comments are closed.