НУШИЋ – САВРЕМЕНИ И СВЕВРЕМЕНИ

Представом „Мрешћење шарана“ београдског Атељеа 212, према тексту Александра Поповића и у режији Милана Нешковића, почео је фестивалски програм 34-тих Нушићевих дана, који ће трајати до петка, 28. априла. Публици, која је до последњег места испунила велику салу Центра за културу, претходно се обратио селектор позоришног фестивала, писац и редитељ Братислав Петковић, речима: „Проглашавам тридесетчетврте „Нушићеве дане“ отвореним, да отворенији не могу бити“.

У такмичарском делу фестивала биће изведене и представе „Носорог“ Народног позоришта у Кикинди, затим култна представа „Буба у уху“ ансамбла КПГТ-а, док ће се театар „Карт Бланш“ публици представити комедијом „Хор „бечких“ дечака“. Низ представа у фестивалском програму биће закључен првим мјузиклом насталим по делу Бранислава Нушића – „Мистер долар“ у извођењу Позоришта на Теразијама, у којем, према најавама, наступа глумачки ансамбл који броји око сто извођача.

У оквиру фестивалског програма, у кафани „Дарданели“ у холу Центра за културу, 25. априла биће одржан програм „Stand down са Небојшом Миловановићем“, у коме глумац, у форми монодраме, уз одговарајуће слајдове и музичке аранжмане, говори поезију српских песника, од Владислава Петковића Диса, преко Мирослава Мике Антића, Бранка Миљковића, до Јована Дучића.

Последње вечери фестивала, драмски уметник Небојша Илић ће, у оквиру програма „Глумци и песници“ говорити поезију својих колега, а након тога публику очекује додела награда и то за њабољу представу по оцени стручног жирија, најбољу представу по избору публике, као и награда Милосав Буца Мирковић за најуспешније глумачко остварење фестивала по оцени стручног жирија. Нушићева награда за животно дело глумцу комичару ове године, према одлуци жирија, одлази у руке истакнутој драмској уметници Милени Дравић.

Као и сваке године, програм отварања смедеревског позоришног фестивала почео је полагањем венаца на споменик Браниславу Нушићу, уз подсећање на везе нашег великог комедиографа са Смедеревом. У холу центра за културу отворена је и изложба позоришног плаката „Сумњиво лице“, на којој су представљена занимљива ауторска решења студената факултета примењених уметности, инспирисаних Нушићевим делом.

Ј.В.

 

Comments are closed.