ВЛАСТ У СМЕДЕРЕВУ И ДАЉЕ ДИСКРИМИНИШЕ НОВИНАРЕ

„Градска власт Смедерева, на чије смо понашање у односу према медијима више пута указивали, наставља са устаљеном праксом дискриминације новинара и кршења Закона о јавном информисању, позивањем само ‘одабраних’ медија на конференције и догађаје које организује локална самоуправа“, наводе дописници београдских дневних листова у заједничком саопштењу достављеном НУНС-у.
Саопштење објављујемо интегрално.
„Врхунац бахатости носиоца најважније јавне функције у граду достигнут је поводом обележавања градске славе, другог дана Ускрса, догађаја на који су ранијих година новинари престоничких медија и агенција били позивани, док је ове, 2017-те изостао чак и позив за то.
Претходних недеља нисмо позвани на сусрете представника локалне самоуправе са представницима неколико међународних организација, ни поводом обраћања председника Скупштине града у вези са одржавањем избора за савете месних заједница. Изостало је било какво иступање у јавности координатора РИК-а у вези са недавно одржаним председничким изборима, али и позив за представљање атлетског пројекта, због чега се десило да поједини медији извештавају о изградњи стадиона, а други о изградњи стазе у смедеревској тврђави. То је последица селективног информисања, преко „одабраних“ медија, које фаворизује градоначелница Смедерева Јасне Аврамовић.
Упркос бројним упозорењима УНС-а и реаговањима струковних удружења, власт у Смедереву наставља да новинарима престоничких редакција ускраћује право на информације од значаја за јавност у вези са радом органа локалне самоуправе, јавних предузећа, организација и установа. Новинарима је онемогућено да обављају свој посао, а транспарентност у раду изабраних представника, органа локалне администрације и јавних предузећа потпуно изостаје.
Градоначелница Јасна Аврамовић више пута је, подсетимо, изјавила да она одлучује ко ће од новинара бити позиван на конференције и догађаје које организују Град Смедерево и локална самоуправа.

Дописници Вечерњих новости, Блица, Информера, Политике, Данаса и Бете још једном скрећу пажњу изабраним и постављеним лицима на кршење Закона о јавном информисању.
Питамо по ком основу нослац јавне функције даје себи за право да врши селекцију медија и ускраћује право јавности да зна, као и када ће новинари у Смедереву бити третирани у складу са Уставом и законима Републике Србије како би могли да у складу са законима и стандардима професије обављају свој позив.

Уколико градска власт настави са оваквом праксом кршења Устава и закона, бићемо принуђени да тражимо одговорност пред институцијама државе Србије, и на тај начин бранимо законитост, професију и своје право на рад”, стоји на крају саопштења које су потписали новинара Јелена Илић (Вечерње новости), Мирослав Ђорђевић (Блиц), Оља Милошевић (Политика), Дејан Ђорић (Данас), Јелена Васиљевић (Информер) и Милосав Славко Пешић (Бета).