И РАДИНЧАНИ ПРОТЕСТУЈУ ЗБОГ ШЉАКЕ

Пре око месец дана, када су мештани Вранова протестовали због тога што се у атару њиховог села одлаже индустријски отпад из смедеревске железаре, градоначелница Јасна Аврамовић обећала је да ће њихов проблем бити решен и да ће „шљака наћи свој пут“. Баш како је градоначелница и најавила, шљака је пронашла свој пут, и то до суседног села Радинца, па се тако и протест преселио у комшијско двориште. Наиме, Радинчани су у уторак око поднева тракторима блокирали пут којим пролазе камиони са отпадном шљаком из железаре која завршава на платоу, непосредно поред њива и воћњака, али и, како тврде, два изворишта воде које село користи. Захтевају да се одмах прекине довожење шљаке, као и да се земљиште на које је индустријски отпад из железаре до сада избациван, врати у првобитно стање.
-Без знања и икакве сагласности месне заједнице и мештана камиони су почели да шљаку довозе овде у Јелендолску рупу. Сви знамо ког је састава тај отпад, да у себи има тешке метале, можда је и канцерогена, а ту су наше њиве и воћњаци, ту су два изворишта пијаће воде којом се село снабдева. Шта ћемо да радимо са нашом летином и воћем које прекрива ова прашина? Дошло је до тога да кад продајемо наше производе не смемо да кажемо одакле смо – наводи Иван Миленковић, члан Савета Месне заједнице и сам пољопривредни произвођач.
Он, али и остали мештани подвлаче да протест није политички мотивисан, већ да је реч о реалном, пре свега еколошком проблему, чије је решавање неодложно. Пре организовања протеста, тврде, обраћали су се и месној заједници и локалној самоуправи, али реакције су изостале.
-Када смо сазнали да шљака из железаре завршава у нашем атару, обратили смо се нашој месној заједници, која је одбила да нас подржи. Након тога имали смо састанак и са градоначелницом. Захтевали смо од ње да нам покаже одлуке локалне самоуправе или неког другого органа да шљака из железаре треба да се довози у Радинац и избацује на пољопривредно земљиште. Рекла нам је да морамо да се обратимо писменим путем, а када смо послали допис, из њеног кабинета нам је, уместо одговора, стигла препорука да се обратимо поверенику за информације. Проблем треба да се решава ургентно, а не да се бавимо администрацијом – објашњава Миленковић, који је уједно и председник удружења „Смедеревски домаћин“.
Потез Сегда – Јелен до, на коме се сада шљака одлаже, иначе је планиран за депонију отпада, али не индустријског, већ оног “градског”, против чега су се Радинчани, такође, бунили. Према ранијим информацијама, реч је о земљишту које је било под имовинско-правним спором, тако да није јасно како је уопште могуће да неко било шта депонује на овом месту.
– Мени су узели њиву која је ту била, за неке смешне паре, само су ме обавестили. Ишао сам на суд, тужио сам их, али после 15 дана сам само добио обавештење да немам више право жалбе. Ево, видите, ово је моја њива, тамо су воћњаци, камиони ту долазе и дању и ноћу, истоварују, прашина се непрестано таложи на биљкама, а ко зна шта кроз земљу иде. Ни детелину коју овде гајим не смем да дам стоци – каже Милојица Кораћ.
Блокада пута који води на одлагалиште шљаке, тврде Радинчани, само је опомена да се надлежни у граду позабаве овим озбиљним проблемом.
Иначе, новинари нашег портала, одмах након протеста у Вранову, обратили су се инспекцијској служби Градске управе и затражили одговоре на питања да ли су надлежни упозанти са овим проблемом и шта је по том питању предузето. Као и грађанима Радинца, и нама је прослеђено упутство да се тим поводом обратимо лицу овлашћеном за поступање по захтевима за Слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Ј. Васиљевић

 

Comments are closed.