ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ОДГОВОРНА ЗА ГАШЕЊЕ ТВ СМЕДЕРЕВО

После вишемесечне паузе, Телевизија Смедерево поново је покренула програм, а ускоро се очекује да буде уврштена и у понуду кабловских оператера на територији града, што је њихова законска обавеза. Нови власници најављују да ће се бавити животом грађана, њиховим стварним проблемима, и да ће се трудити да не дозволе срозавање професије новинара, како је то раније била пракса у овом медију. То за „Смедеревске новине“ потврђује директор и главни и одговорни уредник, Јовица Шешлак, човек који је најзаслужнији за опстанак једине градске телевизије у нашем граду.

 

       

  КРАЈ ЈЕДНЕ БАХАТОСТИ

 

-Прилично сте сигурни када говорите о смени Јасне Аврамовић?

 

 – Потпуно, и колико је мени познато, од 27. априла СНС у Смедереву имаће новог повереника. Јалови су ти покушаји куповине чланства, оживљавања Покрета за Смедерево, претњи СНС-у како ће бити организоване демонстрације веће него у Београду… Чујем да су ти нови координатори које је Извршни одбор СНС послао у Смедерево прилично чврсти и непоткупљиви, да инсистирају на спровођењу Вучићеве политике, и да се строго придржавају надлежности због којих су ту. С друге стране, мандат Јасне Аврамовић обележен је бројним аферама, од пресуде Вишег суда за корупцију, преко покушаја постављања куме за директорку Гимназије, забране концерта Владе Георгијева, до бесмислице попут изградње атлетског стадиона усред тврђаве… Да, немам дилему да ће доћи до те смене. Све има почетак и крај, па тако и бахатост, неодговорност и самовлашће. 

_

Телевизија Смедерево била је, заиста, у тешкој ситуацији, са дуговањима од око 14 милиона динара. Поред тога, градска власт пожурила је да брже боље исели телевизију из простора у коме се налазила. Петоро запослених сачекало нас је са судским решењима о извршењу од скоро три милиона динара, и практично су нови власници, добили оно што је остало од Телевизије Смедерево, а остало је пар регистратора. Креаторима те противзаконите, болесне и ванразумске идеје, у том тренутку, вероватно се чинило да су успели у намери да униште једну од најстаријих локалних телевизија у Србији, телевизију старију од Б92, Прве, Пинка или Хепи тв. Радује ме да у томе нису успели. Спречили смо то знањем, умећем и способношћу. А оно што бих посебно истакао, најзаслужнији за спашавање овог медија су бивши запослени. Осим оних петоро који су слепим спровођењем лудачких идеја локалне власти, чиме су и показали да никад нису ни били достојни посла за који су добијали плату, сви остали, али баш сви, и они који су тужили телевизију и повукли тужбе, и они који никада нису ни подносили тужбе, омогућили су да Телевизија Смедерево опстане. Зато им се као први човек ове куће јавно захваљујем што су допринели да следеће године овај медиј обележи четврт века постојања.
-Често помињете локалну самоуправу као одговорну за проблеме које је имала Телевизија у процесу приватизације?
Сама чињеница да је телевизија приватизована решењем министарства привреде од 18. фебруара, а да примопредаја заказана за 11. август, званично, никад није завршена, потврђује сумње у то да је сам врх градске власти умешан у то. Па, градска управа је инсистирала да се телевизија исели из просторија ради изградње некаквог ђачког дома, а да при томе није постојала ни одлука скупштине о томе, нити је расписан тендер, а као што знате, ни дан данас тај дом нико жив не помиње. Сигуран сам да је градоначелница упозната са тим, а и ако није, одговорна је као извршилац буџета који је морао да буде упознат са променом власништва у једном јавном предузећу.
– О чему је ту заправо реч?
Па реч је о примитивизму, бахатости, безобразлуку, незнању,самовољи.. Реч је о најгорој градској власти икада. Исти људи, мање или више на власти су, ево, већ девет година, кажите ми и један озбиљан градски пројекат који је урађен у том периоду? Инфрастсуктурни, привредни, културни.. Две највеће ствари, спасавање Железаре Смедерево и отварање погона ПКЦ групе учинила је Влада Републике Србије. Све остало је углавном празна прича локалних функционера. Посебно у последњих пет година, од када су прелетели у СНС. Дакле, реч је о интересној групи, без идеологије, и још више без политике, која се јуче држала за скуте Демократске странке, данас је у оделу Српске напредне странке, а сутра, у унтрацигерима било које партије, са само једним циљем, да се опстане на власти. Мислим да грађани све више то препознају, али и руководство СНС-а, које очигледно неће дозволити да се под окриљем те странке спроводе две политике.
-На које две политике мислите?
Републичку и локалну. Ево примера. Ако Влада републике Србије донесе Уредбу о бесплатној подели удела запосленима, бившим запосленима и пензионерима у медијима, како је онда могуће да градска власт у Смедереву угаси локалну телевизију? Да се хтело гашење локалних медија, ова уредба не би била ни усвојена. Дакле, није реч само о две политике, него о политици супротној актуелном премијеру. И то није једини пример, али о томе ће расправљати руководство СНС када буде смењивало повереницу смедеревског градског одбора.
-Каква ће бити уређивачка политика Тв Смедерево?
Објективна, истинита и правовремена. Уз то и доступна сваком грађанину. Наш посао је да информишемо грађане. Не да будемо разглас локалне самоуправе која, изгледа ми, поново живи у неком свом дивном и шареном свету. Ванвременски. Сигурно је да нећемо, као наша конкуренција, извештавати о демонтажи са зграда у центру, светлећих реклама предузећа која више и не постоје, као о великом пројекту за који је град из буџета издвојио „значајна“ средства од читавих 200 хиљада динара!? Па, то је бесмислено, непрофесионално и нема сврху. Такво информисање ником не треба, а у осталом, представљање редовних комуналних активности као великих пројеката и не може се дефинисати као информисање, већ као пропаганда. Зато неко извештава из подрума, а неко са врха. Тако је увек било, и биће.

З.Митровић

 

Comments are closed.