ВРАНОВЦИ НЕГОДУЈУ, ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ОБЕЋАВА: „ШЉАКА ЋЕ НАЋИ СВОЈЕ ПУТЕВЕ“

Јасна Аврамовић у разговору са житељима Вранова

Мештани Вранова одржали су протестни скуп незадовољни што се шљака, која се измешта из смедеревске железаре, истоварује на око 500 метара од центра села. Прашина је кажу, несносна, а страхују и да би овај индустријски отпад могао бити опасан по њихово здравље.
-Не могу да отворим врата и прозоре, сва прашина ми улази у кућу, деца ми ту спавају. Њих трују, мене трују, све трују, имам сина од четири године, како ће он да доживи старост, ако наставе овде да трпају ову шљаку – каже један од мештана.
-Нико у кући не пуши, а ја свако јутро кад устанем кашљем због ове прашине. Искашљавам црно. Кад прођеш овде, торба ти је све од блата, прозори прљави, руком може да се скида прашина. То пре тако није било – објашњава једна мештанка.
Иако су, наводе, са овим упознати надлежни из локалне самоуправе, кажу да се по том питању ништа не предузима.
-Нико нас ништа није обавестио, Јасна (градоначелница) долазила два пута, прича једно, ради друго, требало је још у прошлу среду да буде готово, али није ништа урађено – тврде мештани.
Осим да се шљака ту више не довози, захтевају да оно што је донето буде уклоњено, али и јасан рок у којем ће тај посао бити завршен. Градоначелница Јасна Аврамовић, која је разговарала са окупљенима, тврди да су грађани Вранова упознати са начином и динамиком уклањања шљаке из њиховог села, те да је са њима о томе већ причала на зборовима и у свом кабинету.
-Јуче се шљака није извозила из железаре, или се извозила врло мало, данас се, у договру са мештанима шљака никако не извози, јер поштујући њихове жеље ми смо предузели све мере да се то обустави. Што се тиче саме шљаке и брда које видите иза нас, она ће врло брзо нестати из села Вранова и више никада те шљаке неће бити – рекла је градоначелница Аврамовић.
Наводи да ће проблем бити решен, а шљака уклоњена у наредних годину дана. Није, међутим, одговорила на питање присутних новинара, да ли су одређене нове локације на које ће бити одлаган индустријски отпад из железаре. Каже, шљака ће „налазити своје путеве“.
-У наредних годину дана све ово што видите овде биће празан простор. Не може нестати прко ноћи, јер она се овде скупљала 30 година и треба времена да буде уклоњена. Шљака мора да се однесе, локација ће бити више, не може се на једну локацију физички преместити. Она ће током премештања налазити своје путеве где ће се уклонити, она ће се и одавде уклонити, она мора што пре да се дистрибуира на друге локације – навела је градоначелница, истакавши да се никако не ради о канцерогеним материјама:
-Није радиоактивна, то показују истраживања свих лабораторија и она може да пронађе своју примену даље, у грађевинској индустрији. Њу смо користили и за насипање њивских путева, и биће употребљавана – објашњава градоначелница.
Истакла је да се мора поштовати и договор са „Хестилом“ у вези са динамиком изношења и одлагања шљаке, наводећи да ће убудуће овај индустријски отпад да се прерађује у кругу железаре.

Ј.В.

 

Comments are closed.