„ДАНАС ГЕОРГИЕВ – СУТРА МОЖЕ БИТИ НЕКО ОД НАС“

Готово недељу дана од када је Владо Георгиев објавио да му је концерт у Смедереву отказан из непознатих разлога, није званично саопштено због чега и ко је донео овакву одлуку. За то време, друштвене мреже су се усијале, а неформална фејсбук група „Концерт Влада Георгиева у Смедереву – ипак ћемо одржати“ премашила је невероватан број од 15.000 чланова, намерних да изразе свој револт скандалозним потезом, претпоставља се, локалне власти.
-Могли смо само да претпоставимо да је разлог његова подршка једном од опозиционих председничких кандидата. Сматрали смо да то је недопустиво и реаговали прво као појединци, да би се затим окупили у групу. Сматрали смо да је таквим поступком организатора концерта или онога ко је наредио његово отказивање, повређено наше право да само бирамо шта ћемо слушати, наше право на избор, у крајњој линији, наше право на слободну мисао – наводи се у званичном саопштењу администратора поменуте фејсбук групе.
Зато ће, уместо концерта у спортској хали, у заказаном термину, 4. марта у пола девет увече, на смедеревском градском тргу бити одржан протест, са циљем да се дигне глас против угрожавања права и слобода свих грађана.
-Нас је заболело то што ће сутра неко помислити да треба забранити неке филмове или неке књиге или неке слике, јер се њихово политичко опредељење не слаже са тренутно владајућим. Зар треба да чекамо да затворе радњу мог аутомеханичара или вашег фризера јер мисле/гласају другачије? Зар тај фризер, механичар, Георгиев, треба да остану без посла, јер су се дрзнули да изнесу другачији став? Зар тај неко сутра треба да буде неко од нас? – наводи се у саопштењу.
Администратори истичу да нема појединачног организатора, те да је идеја о протесту проистекла из групе, којој су приступили не само Смедеревци, већ и грађани широм Србије. Намера је само једна – да се на једном месту, достојанствено, грађански, покаже да „идеја слободе није нестала из Смедерева“. Позивају на мирно окупљање и моле све који се те вечери појаве на популарној „фонтани“ да не дозволе било какав вид инцидената или других немилих догађаја.
-Све ово покренула је и ради група ентузијаста и то искључиво путем Фејсбука и других друштвених мрежа, без икакве логистике, без пара, без подршке било којих странака и организациија. И то не зато што нам је нису нудили, већ што је ми нисмо прихватили. Желимо да сачувамо изворну идеју, а то је – ово је спонтани, грађански протест. Нема политике, нема скривених циљева, нема пара, нема насиља, нема мржње. Желимо да себи и овом граду вратимо право на слободу, осмех, избор, песму. Ово је престони град, то нас обавезује на одређену дозу достојанства коју само као слободни грађани можемо да сачувамо – истичу администратори странице.
Такође, позивају све који су подржали ову страницу да се укључе, помогну, али пре свега, да схавте суштину – да ово није концерт и да, без обзира што је Владе потврдио свој долазак, не очекују да ће бесплатно добити оно што је у хали требало да плате, већ да је реч о протесту на којем грађани треба да покажу да се не боје и да су спремни да чувају своја права – на слободу мисли, окупљања, право на рад, право на слободу.

Ј.В.