ПАРКИНГ СЕРВИС: “СТОРНИРАНО” 32,6 МИЛИОНА ДИНАРА

Основно јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужни предлог против бившег директора ЈКП „Паркинг сервис“ Саше Нешића због сумње да је несавесним пословањем омогућио сторнирање 32.644 налога за доплатне паркинг карте и тако оштетио буџет овог предузећа за више од 32 милиона динара. На терет му се ставља и злоупотреба положаја, пошто је картицу за гориво предузећа користио у приватне сврхе. Оптужним предлогом обухваћено је још 11 лица, од којих је петоро из овог комуналног предузећа.
Према наводима у оптужном предлогу, приступ званичном софтверу фирме имали су сви запослени, па је тако под шифром “неодговорни корисник”, без доказа о оправданом разлогу, неосновано сторнирана наплата доплатних карата, односно неуплаћених накнада за паркирања путем СМС-а, чији је појединачни износ 1000 динара. На тај начин нанета је штета “Паркинг сервису” од 32.644.000 милиона динара. Део накнада наводно је и уплаћен, али није завршио у каси предузећа. Наводи се да су администратор благајне и асистент апликације у ЈКП „Паркинг сервис“, од јануара 2012-те до марта 2013-те године, узимали новац од грађана за доплатне карте, уредно им за то издавали оверене признанице предузећа, али су их потом у систему, без оправданог разлога, сторнирали под шифром „неодговорног корисника“, чиме су лажно приказали да уплате нису извршене. Примљену готовину, у износу од 505.000 динара, предали су бившем директору.

У оптужном предлогу, за кривична дела повреде права по основу рада и социјалног осигурања и утају пореза, терети се и Александар Рајић власник и директор „СМВ Оил“ д.о.о. Смедерево. Према наводима, он није пријавио седморо радника, којима је загарантовану минималну зараду исплаћивао преко рачуна, с тим што је свако од њих морао да му „врати“ од 2 до 5 хиљада динара месечно. На тај начин, по основу пореза и доприноса, оштетио је буџет Србије за нешто више од пола милиона динара.

_

Осим за вишемилионску штету, он се терети и за злоупотребу положаја одговорног лица, пошто је картицом предузећа плаћао гориво за личне потребе. Од марта до 2012-те до фебруара 2013-те године, наводи се, користио је картицу предузећа да преузме 457 литара евродизела и 20 литара дизела „Д“, за укупан износ од 71.000 динара, а у своје возило наточио је и 1.710 литара бензина, укупне вредности 261.928 динара. Иако је, по уговору о раду, своје возило користио за службене сврхе, наведени „трошак“ није оправдао путним налозима. Такође, у јануару и фебруару 2013-те године тзв. платну „рутекс“ картицу предузећа бивши директор је неовлашћено предавао власнику и пословођи бензинске пумпе „СМВ Оил“. Они су, самостално, или уз давање налога запосленима, приликом продаје горива физичким лицима која нису узимала фискални рачун, готовину остављали на посебно место, а наплату продатог горива вршили скидањем средстава са платне картице смедеревског комуналног предузећа. Новац који су „склонили“ на тај начин, предавали су тадашњем директору „Паркинг сервиса“, код кога је тако завршило 100.000 динара.
У оптужном предлогу наведено је и да су намештани тендери при набавци ротационих посипача соли, због чега се двојици директора приватних предузећа из Београда, као саизвршиоцима, на терет стављају злоупотребе у вези са јавним набавкама, а једном лицу из Земуна фалсификовање исправе. Такође, наведено је да је Славиша Јовановић. као финансијски директор „Паркинг сервиса“ начинио лажне рачуне за власника једне Пожаревачке фирме, којима је извршена фиктивна купопродаја резервних делова, који никада нису доспели до смедеревског комуналног предузећа.
Ј.В.

 

Comments are closed.